7-dnevni izazov (za)voli sebe

 

izazov zavoli sebe planner boutique

Što je to ljubav prema sebi? U zadnje vrijeme često čujemo ovo pitanje. No, što uistinu znači voljeti sebe? I kako se to postiže? Unatoč tome što može zvučati kao nekakva new age izmišljotina, ljubav prema sebi nešto je mnogo više od tople kupke ili žlice nutelle.

 

Voljeti sebe jedna je od najvažnijih vještina koje možeš naučiti jer utječe na baš sve drugo. Kada istinski i bezuvjetno zavoliš sebe, postaješ izvor ljubavi, te sve u tvom životu – i zdravlje, i odnosi, i karijera postaju kvalitetniji. Ali, zar ne volimo svi sebe? Iznenađuje to koliko ljubav prema sebi podrazumijevamo a koliko uistinu malo volimo sebe. Zašto je to tako?

 


 

Nekoliko je razloga tome – u djetinjstvu smo još usvojili glas odraslih koji su nas stalno kritizirali, ukazivali nam što s nama nije kako treba i neprestano nas popravljali, trudeći se da nas što bolje odgoje. Tako se naučimo kritizirati i biti strogi prema sebi.

 

Pored toga, učimo i kako je voljeti sebe sebično, kako je ispravno sve druge staviti ispred sebe, i kada su u pitanju potrebe, i vrijeme i ljubav, sve. Sebe postavimo na zadnje mjesto, a potom se čudimo što smo nezadovoljni i što se osjećamo nevoljeno. Kako početi voljeti sebe? Učenje ljubavi prema sebi čitav je proces koji traje cio život. Ali, od nečega trebaš početi, zar ne?


Zato smo ti pripremili izazov od sedam dana koji služi potaknuti te u smjeru ljubavi prema sebi.
motivirajući citat voljeti sebe

Na kraju ovog članka naći ćeš listu koja će ti pomoći da odradiš ovaj 7-dnevni izazov.


 

Dan 1 – Usreći svoje tijelo

Često svoje tijelo uzimamo zdravo za gotovo, te ne čudi što se osjećamo otuđeno od sebe. Dobar osjećaj u tijelu čini da se gotovo odmah osjećaš bolje.

Zato je ovo prvi korak našeg izazova i osnova za sve naredne. Za početak, nahrani tijelo zdravim i hranljivim namirnicama. Svježe voće i povrće, balansirana prehrana i puno vode dati će ti dovoljno energije i sjajan osjećaj vitalnosti.

Pokreni se – odaberi aktivnost koja ti najviše odgovara i tijelo će ti biti zahvalno. To ne mora biti naporni trening – izlazak u šetnju, plivanje, ples, joga ili vožnja bicikla dovoljno su učinkoviti.

Usredotoči se na disanje – potrudi se disati dublje, diši trbuhom, i osjetiti svoj dah. Fokusiranjem na disanje, bolje ćeš se uzemljiti i postati svjesna trenutka.

To je čarobni lijek za zaustavljanje misli, a tijelo ćeš obradovati dodatnim kisikom i svježom energijom.


Dan 2 – Postani važna sebi

Za što uvijek nađeš vremena, energije i novca? Za ono što ti je bitno. To su tvoji prioriteti.

Svi ih imamo. Naše liste prioriteta znaju biti prilično dugačke – tu su djeca, partneri, obitelj, karijera, i još puno toga. A gdje si ti na svojoj listi? Ima li te tu uopće?

Koliko ti je bitno odvojiti vrijeme za sebe, zadovoljiti vlastite potrebe, ispuniti si želje? Ili činiš sve za druge, a za tebe što ostane, ako ostane?

Vrijeme je da se to promijeni.

Odredi što u danu želiš napraviti za sebe. Možda ti treba vrijeme nasamo, za šalicu kave i knjigu. Ili ti je važno konačno početi s vježbanjem. Nikako ne nalaziš vremena da se vidiš sa prijateljicama?

Danas odaberi jednu stvar koju ćeš napraviti za sebe i upiši je na svoju listu obaveza, i to na sami početak! Radi to od danas nadalje, i vidjet ćeš ogromnu razliku. Tvoja TI osjećat će da ti je važna i uzvratit će ti ljubav.


Dan 3 – Postavi granice

Zdrave granice su tu kako bi te štitile. Ako ih nemaš ili su slabe, svi će ih prelaziti, gaziti kad god im to odgovara i uzimati što im treba. Za tebe neće ostati dovoljno energije, prostora i vremena.

Zato je postavljanje zdravih i čvrstih granica jedna od osnovnih stvari koje trebaš napraviti za vlastito dobro.

Što je tebi prihvatljivo, a što ne? Što želiš učiniti drugima, što im želiš dati, a što ne? Čemu želiš reći „ne“?

Kako bi osigurala dovoljno prostora za ono čemu želiš reći „da“, moraš reći „ne“ onome što ti ne služi. Postavljanje granica zna biti neugodno, ali to je mala cijena za mir koji time dobivaš.

Danas razmisli o tome gdje, u kojoj oblasti života i u kojim odnosima nemaš jasne i čvrste granice. Zauzmi se za sebe i počni ih postavljati već danas. Buduća ti bit će ti zahvalna na ovom činu ljubavi prema sebi.


Dan 4 – Oprosti sebi

Svi mi imamo ponešto što sebi zamjeramo. Često smo suviše kritični i strogi prema sebi. Ima puno grešaka koje si jednostavno odbijamo ili ne možemo oprostiti. Imamo osjećaj krivnje i potrebu da se kažnjavamo.. Ne treba ti to.

Vrijeme je da si oprostiš, što god sebi zamjerala.

 


Dan 5 – Postani svjesna, obrati pažnju na „sada i ovdje“

Ljudi koji vole sebe ne vole se dugo vrtjeti u vlastitim mislima. Svjesni su da nema većeg dara od svjesnog prisustva.

Kakvog li blagoslova biti živ, biti ovdje, osjećati. Zato danas osvijesti trenutak, prostor oko sebe. Osjeti toplotu, zvuke, mirise. Upij trenutak svim osjetilima.

Danas je pravi dan da počneš sa time.

Za početak, neka to bude samo jedan trenutak. Nastavi ovo prakticirati svaki dan. Kad god se sjetiš, osvijesti trenutak u kojem se nalaziš. Vremenom će ih biti sve više i trajat će sve dulje.

voli sebe podsjetnik za danas, planner boutique

 Dan 6 – Kako govoriš sa sobom i o sebi?

Istina je da svi mi, neprekidno, u glavi vodimo razgovor sa sobom. Kako se obraćaš sebi? Je li to topao i nježan glas koji te bodri ili strog i kritizirajući? Što govoriš o sebi? Hvališ li sebe, ili si prebacuješ i za najmanju sitnicu?

Kada obratiš pozornost na to kakve riječi i na koji način upućuješ sebi, kao i kako o sebi govoriš, bit će ti jasno govoriš li s ljubavlju ili stalnim zamjeranjem, grubo.

Bi li takvo što govorila svojoj prijateljici ili u razgovoru vlastitom djetetu?

Ako ne bi, promijeni način na koji govoriš osobi koja je sa tobom uvijek, 24 sata, sedam dana u tjednu, do kraja tvog života.

Uistinu vrijedi poraditi na komunikaciji sa njom, zar ne?


Dan 7 – Nahrani dušu onim što je veseli

Sebi ćeš pokazati ljubav najprije tako što ćeš dopustiti sebi da se što češće osjećaš dobro. 

To ćeš najlakše postići radeći ono u čemu najviše uživaš. To može biti crtanje, ples, šetnja, pisanje, satovi glume (iako nikad nećeš biti glumica ali to je nešto što te veseli i hrani dušu)... što god da ti donosi osjećaj igre, poleta, zabave.

Tvoja duša se hrani onim što je veseli. Ne uskraćuj joj to. Danas, i nadalje, svjesno i namjerno odvoji vrijeme kada ćeš se zabavljati na način koji te raduje.

Ako ti ovaj tren ništa ne pada na pamet, dušu si predugo držala na dijeti. Prisjeti se što si voljela raditi kao dijete, čime si se voljela zabavljati. A onda isprobaj to, i sve drugo što ti padne na um dok ne otkriješ u čemu najviše uživaš.

Jesi li spremna?

Nakon sedam dana, osjećat ćeš da se nešto bar malo promijenilo. Nemoj tu stati. Nastavi prakticirati sve ove korake – možeš ih objediniti i uvrstiti sve u svoj dnevni i tjedni plan.

Polako ćeš otkrivati i nove načine kako voljeti sebe. A primijetit ćeš kako sa tom ljubavlju, i sve drugo u tvom životu dobiva novu boju i donosi ti više uživanja i radosti.

 

preuzmi izazov voli sebe