Pomodoro tehnika

pomodoro tehnika

Malo je vjerojatno da još niste čuli za ovu tehniku. Ako ste proučavali problematiku upravljanja vremenom ili produktivnosti, sigurno ste već čuli za Pomodoro. 


Riječ je o jednom od najboljih i najjednostavnijih rješenja za povećanje produktivnosti na bazi kratkih intervala intenzivne aktivnosti.

Ustvari, Pomodoro je osnova za cijeli niz drugih metoda za povećanje produktivnosti, ali u ovom blogu bavimo se pomodoro tehnikom.


Ako vas naziv više asocira na tehniku pripreme nekog finog talijanskog umaka nego na metodu za povećanje produktivnosti, postoji dobar razlog za to.

Naime, tamo negdje 1980-ih godina, jedan se talijanski student nikako nije mogao koncentrirati na učenje. A tko se nije našao u takvoj situaciji? Obećao je sam sebi da će se nagraditi pauzom svaki put kad uspije učiti bar 10 minuta u komadu. Trik se pokazao jako korisnim!

Ohrabren svojim uspjehom, uzeo je kuhinjski tajmer (u obliku rajčice, koju Talijani zovu pomodoro) i počeo mjeriti trajanje radnih sesija. Tehnika je, dakle, dobila ime upravo po tom kuhinjskom tajmeru u obliku rajčice.

Poslije je napisao knjigu o tome i tako je svijet saznao za Pomodoro!


Tehnika je brzo postala popularna zato što je učinkovita, jednostavna i lako se uči. Tako je jednostavna da se može objasniti u pet koraka. Uz to, postoji još samo nekoliko pravila koja morate zapamtiti.
što je pomodoro tehnika za upravljanje vremenom

Metoda Pomodoro u 5 koraka


👉 Nabavite kuhinjski tajmer

Mada možete koristiti i mobitel ako mislite da vam neće odvlačiti pažnju.

👉 Postavite tajmer na 25 minuta i usredotočite se na jedan zadatak

Te 25-minutne intervale zovemo „pomodori“.

👉 Kad se tajmer oglasi, zabilježite da se odradili jedan pomodoro

Vodite evidenciju o pomodorima uz pomoć aplikacije ili u najobičnijoj bilježnici. Možete zapisati na što ste se fokusirali ili što ste obavili u tom pomodoru.

👉 Uživajte u 5 minuta zaslužene pauze!

Odmor je odmor. To nije vrijeme za neki drugi posao! Iskoristite stanku da razbistrite glavu. Protegnite se i napravite par koraka.

👉 Napravite dulju pauzu nakon četiri pomodora

Da ponovimo, odmor je odmor. Uzmite 25 – 30 minuta da se malo rastresete i obnovite energiju.

Kako se motivirati e book

Više o tome kako se motivirati za posao možeš pročitati u besplatnom ebooku-u

Pravila metode Pomodoro


👉 Podijelite velike zadatke na manje korake koje možete završiti u četiri pomodora ili manje. Budite realistični!

👉 Ako su zadaci tako mali da možete odraditi više zadataka u jednom pomodoru, grupirajte ih po sličnosti.

👉 Kad namjestite tajmer, nemojte ga zaustavljati! Ako vam nešto odvuče pažnju i poremeti koncentraciju, uzmite pauzu od 5 minuta, a zatim krenite ispočetka.

pravila pomodoro tehnike

Kako izvući maksimum iz Pomodoro metode


Isplanirajte zadatke unaprijed

Odvojite malo vremena navečer ili ujutro i isplanirajte radne sesije. Pregledate svoj popis obaveza, odredite prioritete i procijenite koliko će vam pomodora trebati da sve obavite.

Eksperimentirajte s trajanjem intervala

Dobro je početi s 25-minutnim intervalima, ali to nije optimalno rješenje za sve. Nekim ljudima treba samo malo više vremena, a drugi će se odlučiti za dulje radne intervale uz dulje pauze radi ravnoteže između rada i odmora. Eksperimentirajte i pronađite omjer koji vam odgovara.

Složite playlistu kao tajmer

Isprobajte zabavan pristup mjerenju vremena: napravite playlistu koja traje oko 25 minuta i koristite je kao tajmer. Odaberite muziku koja vas neće ometati. Obično se lakše koncentrirati uz instrumentalnu glazbu. Umjesto cijele playliste, možete odabrati omiljenu pjesmu koja će označiti kraj intervala. Muzika je mnogo bolje rješenje od prodornog zvuka alarma, i to ne samo za vas, nego i za ljude oko vas!

Budite fleksibilni kad je riječ o trajanju pauze

Ima dana kad imate osjećaj da vam ništa ne ide od ruke… Ako vam 5 minuta nije dovoljno za odmor, ne brinite, uzmite si još pet minuta ili koju minutu više.

Vodite evidenciju o radnim sesijama po metodi Pomodoro

Bilježite radne sesije u digitalni ili klasični dnevnik. Tako ćete dobiti uvid u sve što ste napravili. Možete pregledati bilješke kako biste uočili obrasce koji se ponavljaju, što će vam omogućiti da dodatno poboljšate pristup. To je također odličan prikaz vaših postignuća. Ako u nekom trenutku posumnjate u sebe, možete jednostavno prolistati dnevnik i podsjetiti se na sve što ste postigli.

Iskoristite prednosti tehnologije

Iako nam tehnologija i pametni telefoni često najviše remete koncentraciju, ipak oplemenjuju metodu Pomodoro jedinstvenim prednostima. Osim očitih mogućnosti, poput korištenja tajmera ili slušanja muzike, postoji brojne aplikacije koje pojednostavljuju primjenu metode Pomodoro u najrazličitijim područjima života.