Kako smanjiti stres u 9 koraka i 9 tjedana

kako smanjti stres planner boutique

Imaš milijun obaveza, preduge to-do liste? Svaki dan pokušavaš sve stići, uskladiti posao i obitelj… Gužve u prometu, čekanje u redu u dućanu… Sve ovo je uzrok stresa koji se svakodnevno akumulira u našem tijelu.


Kako smanjiti stres? - svi se ponekad pitamo. Suvremeni život nametnuo nam je stres kao stalnog pratitelja. A taj pratitelj nikako nije prijatan. Ne možemo mu pobjeći, moramo naučiti živjeti s njim. Kako ne bismo osjećali posljedice stresa koje znaju biti vrlo ozbiljne, bitno je znati kako smanjiti stres, kako se s njim nositi i kako ga se redovito oslobađati – na dnevnom, tjednom, mjesečnom i godišnjem nivou.


Zato s tobom dijelimo učinkovite strategije koje će smanjiti razinu svakodnevnog stresa u tvom životu. Podijelili smo ih na 9 tjedana - dovoljno je da svakog tjedna uvedeš po jednu malu promjenu, i značajno možeš smanjiti količinu stresa koji osjećaš.


Prvi tjedan - zdravije životne navike

Kada nam nešto nedostaje na tjelesnom nivou, naš je organizam već pod stresom. Zato se trebaš pobrinuti za dovoljno sna, redovit odmor, te zdravu prehranu. Uz to, ne zaboravi se hidrirati, i naravno, redovito prakticiraj neki oblik tjelovježbe. Tek kada su ove osnovne potrebe tijela zadovoljene, u stanju si boriti se sa stresom koji svakodnevica sobom nosi.

Zato u prvom tjednu možeš provjeriti koliko sati spavaš, napraviti plan redovnih obroka, pratiti unos vode, voditi dnevnik vježbanja… Ako primijetiš da tu ima mjesta za pozitivne promjene, počni ih uvoditi postepeno, jednu po jednu.

Drugi tjedan - prakticiranje tehnika opuštanja 

Postoje brojne tehnike koje pomažu smanjiti stres, od svjesnog disanja, preko laganih vježbi, do joge i meditacije. Dobro bi bilo isprobati ih što više, te odabrati koja od njih ti najviše leži i najbolje pomaže opustiti se. Za početak, možeš probati vođenu meditaciju, otići na probni sat joge, naučiti nekoliko vježbi disanja – to je ono što je najlakše dostupno. Možda ćeš otkriti da ti više odgovara sjediti u miru i tišini i usmjeriti pažnju samo na osjete u tijelu. Što god odabrala za svoj omiljeni način opuštanja, prakticiraj to redovito i primijetit ćeš kako se osjećaš daleko mirnije i opuštenije.

Treći tjedan - svedi obaveze na razumnu mjeru

Kako bi postigle što više, često i ne primijetimo da je naša to-do lista postala preduga. Prestani se zatrpavati obavezama. Umjesto toga, nauči odvojiti bitno od nebitnog, i hitno od onoga što može sačekati. Organiziraj popis obaveza prema važnosti – primjerice, možeš odrediti tri stvari koje taj dan svakako trebaš napraviti, i tri koje možeš ako stigneš, ali nisu nužne. Ostalo možeš neki drug dan ili možda ih možeš prekrižiti sa svoje liste obaveza.

dnevna to do lista planner boutique

 

Četvrti tjedan - nauči odvojiti vrijeme za sebe

Umjesto jurnjave za što većom učinkovitošću, odvoji vrijeme samo za sebe. Neka to bude vrijeme kada radiš što god želiš – odmaraš se, čitaš, baviš se hobijem ili družiš. Što god bilo to što tebi „puni baterije“, to se svakako treba naći u tvom danu.

Peti tjedan - vrijeme za kupnju planera (ako još uvijek ne koristiš jedan)

Zašto? Jer je vrijeme za bolje organiziranje. Korištenje planera pomoći će ti jasno sagledati na što trošiš svoje vrijeme, koje obaveze biraš, što trebaš uvrstiti u svoj plan, a što iz njega izbaciti. Moći ćeš pratiti svoj napredak ka ciljevima, jasno odrediti prioritete, te napraviti red u glavi. Red u planeru i red u glavi protjerat će stres i kaos iz svakodnevice.

Šesti tjedan - preispitaj svoje ciljeve i način na koji ih postavljaš 

Kada si postavljaš ciljeve i očekivanja, budi realistična. Očekivati od sebe ostvariti ogroman cilj u premalo vremena put je u razočaranje, pregorijevanje i ogromni stres. Umjesto toga, kada postavljaš ciljeve, budi (umjereno) realistična, i ostavi si dovoljno vremena za koje ih možeš ostvariti. U protivnom, stvorit ćeš si bespotrebni stres.

Sedmi tjedan - smanji uporabu tehnologije na razumnu mjeru

Umjesto toga, izađi u prirodu. Kada malo razmisliš, nije li stresno kada ti pozornost stalno skače s jedne stvari na drugu? Kada si na društvenim mrežama ili surfaš internetom, pozornost ti stalno leti s teme na temu i odvlači je u drugom smjeru. Daj sebi vremena da se odmoriš od toga. Odloži mobitel i provedi vrijeme u prirodi bar jednom tjedno. Vidjet ćeš ogromnu promjenu u razini svoje energije.

Kako smanjiti prokrastinaciju

Osmi tjedan - provodi što više vremena sa dragim ljudima

Svima nam je ponekad potreban zagrljaj i netko tko će nas saslušati. Ima li što ljekovitije nego smijati se od srca s prijateljicama, sjediti u krugu obitelji, igrati se s djecom, ili razmjenjivati nježnosti s partnerom? Odvoji vrijeme za najbitnije ljude u svom životu, jer u tome i je poanta, nije li?

Deveti tjedan - ako do sada nisi, nauči postaviti granice i reći „ne“

Ako ne savladaš vještinu postavljanja i čuvanja osobnih granica, ne očekuj da će ih drugi poštivati. Odvaži se reći „ne“ svemu što ti crpi energiju i vrijeme. Tek kada to napraviš, imat ćeš prostora reći „da“ svemu što želiš u svom životu.

Isprobaj neke od ovih provjerenih tehnika, i ubrzo ćeš svjedočiti promjeni. Ostavi sebi dovoljno vremena za izgraditi nove navike, a svakoj novoj promjeni posveti bar tjedan. Nakon devet tjedana tvoj će život biti posve drugačiji.

Možda, živeći suvremenim načinom života, određenu količinu stresa ne možemo izbjeći, ali zato ga možemo smanjiti na mjeru koja nam neće škoditi.