Top 3 oldie but goodie knjige

Događa li ti se da danima ležiš ispred tv-a ili se premještaš s kauča na kauč i ne možeš se sjetiti niti jednog razloga zbog kojeg ćeš konačno ustati i učiniti nešto što ti je važno i što bi te  učinilo sretnom?

Svi imamo te faze i dane. Danas sam slučajno u podrumu našla tri knjige koje sam pročitala jako davno a pomogle su mi upravo u danima kada nisam mogla naći razlog da ustanem iz kreveta i radim nešto produktivnije i zanimljivije.

Iako su stare i sve je to rečeno i “već viđeno” drage su mi a napisali su ih jedni od najprodavanijih autora a prodane su u milijunima primjeraka.

Nemojte se znojiti zbog malih stvari… a sve su to male stvari Richard Carlson

 

Nisam sigurna je li ova knjiga prevedena kod nas ali možete je naći na Amazonu. Knjiga sadrži 100 meditacija koje će ti trenutno popraviti raspoloženje i umanjiti stres.

Dr Carlson je američki psihoterapeut i zovu ga “specijalistom za sreću.” Život je dinamičan, svi smo previse zauzeti i pod stresom i u knjizi nam kaže da više puta u danu napravimo pauzu, duboko udahnemo i ostavimo iza sebe sve stvari, sitnice, koje nisu važne i o kojima kad malo bolje razmislimo shvatimo da su vrlo beznačajne. Ova knjiga stara je više od 20 godina i mislim da je prva “self-help” knjiga koju sam pročitala.

Draga mi je jer me naučila da neke lose stvari koje nam se dogode stvarno mogu biti naučene lekcije i da puno malih stvari koje se događaju ne shvaćam tako ozbiljno.

 

7 navika uspješnih ljudi Stephan R. Covey

 

Američki nastavnik i motivacijski govornik Stephen Covey u ovoj knjizi piše i objašnjava kako su naši postupci rezultati naših uvjerenja i da se usvajanjem ovih 7 navika možemo osloboditi tih uvjerenja i ponavljanja postupaka koji nas sprečavaju da postignemo što želimo i postanemo uspješni.

7 savjeta koje daje u svojoj najprodavanijoj knjizi su: budi proaktivna, počni imajući na umu kraj, stavi najvažnije stvari na prvo mjesto, razmišljaj u win-win okvirima, najprije pokušaj shvatiti a onda biti shvaćena, udruži snage i naposljetku, brusi pilu.

Ova knjiga za mene je klasik i mislim da je treba pročitati i vjerovatno ne postoji nitko tko nije čuo za ovu knjigu.

Draga mi je jer sam je čitala prije puno godina i osjećala se “uspješnijom” već samo što sam je držala u rukama i čitala. Volim kako je pisana, prepuna savjeta i listova koje sama možeš ispunjavati vježbicama koje su unutar knjige.

 

Moć pozitivnog mišljenja Norman Vincent Peale

 

Znam, znam… Misli pozitivno blablabla… Ovu knjigu poklonila mi je mama. Unutra je posveta, kaže: “Znam da ti ovo već sve znaš. Voli te mama.” Poklonila mi je 2004.

Ono što je mislila s ovim “znam da ti to sve znaš” je da sam rođena sa stavom pozitivnog razmišljanja. Uvijek sam mislila da je lakše misliti pozitivno i “da će sve biti dobro” iz jednostavnog razloga – ljepši mi je dan ako mislim da će sve biti dobro. A uglavnom i bude. Ono što ne bude pretvorim u životne lekcije i idem dalje.

Peale kroz ovu knjigu otkriva neke savjete kako biti zadovoljniji životom a smatra se jednim od začetnika “pozitivnog razmišljanja” (pa ja!). Daje neke prilično konkretne i praktične smjernice koje će te potaknuti da svoje ideje i inspiraciju pretočiš u konkretne akcije.

Kaže da je ključ sreće nešto što svatko može učiniti: “Čuvaj srce od mržnje, um od brige. Živi jednostavno, očekuj malo, daj puno.”

Knjiga mi je draga jer sam je dobila od mame i zbog ove zadnje rečenice.

 

Ovo je samo par knjiga koje su mi drage i popravilo mi je dan što sam ih danas našla. Nadaleko su poznate i mislim da je Moć pozitivnog mišljenja prodana u više od 5 milijuna primjeraka.

Uvijek je dobro posegnuti za nekom knjigom koja te motivira i daje ti inspiraciju koju tog trenutka dok ležiš na kauču, ne možeš naći u sebi.

 

Do sljedećeg puta - čitajte, planirajte i uživajte,

Dunja