5 uobičajenih pogrešaka koje treba izbjegavati prilikom postavljanja rokova

Postavljanje i poštivanje rokova otkriva jesi li produktivna osoba ili ne. Ukoliko nisi, srećom to nije nikakva umjetnost i možeš to naučiti s malo strpljenja i prakse. Za početak, evo uobičajenih pogrešaka koje želiš izbjeći prilikom postavljanja rokova:

 

Ne zapisivanje roka

 

Nije neka tajna da ono što ne vidimo često zaboravimo. Od vitalnog je značaja ako želiš ispuniti rok, zapisati ga u rokovnik ili kalendar ili negdje gdje ih možeš svakodnevno vidjeti. Ako imaš puno rokova, postoje kalendari koji ti omogućavaju lakše praćenje ali u svakom slučaju ako želiš da to funkcionira moraš pregledati kalendar svaki dan.

 

Ne provjeriti sve informacije

 

Ako postavljaš neki rok prije svega moraš provjeriti o kakvoj vrsti posla, projekta ili zadatka se radi. Ako trebaš dovršiti veliku prezentaciju moraš istražiti dobro temu. Može ti se učiniti da ti treba tjedan dana no nakon detaljnijeg istraživanja se može ispostaviti da ti treba više od dva tjedna za temeljitu pripremu i izradu kvalitetne prezentacije.

 

Postavljanje nerealnih rokova

 

Kao što smo već spomenuli gore, ako imaš dovolno vremena za dovršavanje zadatka, nećeš morati žuriti niti biti u stresu oko toga. Nijedan zadatak nećeš uspjeno obaviti ako budeš u stalnoj žurbi da ga dovršiš.

 

Imaš previše rokova

 

Jedan od razloga za stres može biti i to što imaš previše rokova. U tom slučaju vrijedilo bi pregledati svaki zadatak i odabrati drugi rok ili provjeriti može li se zadatak delegirati. Jednostavno nije izvedivo niti dugoročno moguće biti “overachiever” jer je previše stresno. Moraš naučiti imati realne rokove i balansirane ciljeve.

 

Rok unutar roka

 

Podijeli zadatak na manje cjeline i naznači rok za dovršavanje svake od cjelina. Podjela projekta na manje faze mnogo znači i za tvoju motivaciju.

 

Postavljanje rokova važan je aspekt života. Bez njih skloni smo odugovlačenju a mogu biti i veliki uzrok stresa. Uzmi u obzir ove savjete kad sljedeći put budeš postavljala neki rok.