Pravi stav za postizanje cilja

 

Ako želiš biti doista uspješna u postizanju svojih ciljeva, trebaš usvojiti prave navike i stavove.

Postoji nekoliko dobrih navika i osobina koje moraš razviti i zadržati a koje će ti pomoći na tvom putu do ostvarenja cilja i uspjeha. Nabrojat ćemo nekoliko:

 

Marljivost. Rad se uvijek isplati. Uspjeh preko noći je nešto što se jako rijetko događa ili ako ti se baš posreći. Za sve ostalo tu je rad i trud. To često znači i raditi više nego drugi, učiti više nego drugi, ponekad i puno manje spavati nego drugi. Razumijevanje pojma “odgođenog zadovoljstva” je isto nešto što će ti trebati na putu do cilja. Također, imaj na umu da moraš biti što je više moguće neovisna da bi postigla svoj cilj, a to uključuje traženje pomoći, delegiranje zadataka i prilagodbu rasporeda.

 

Disciplina i dosljednost. Disciplina je ono što razlikuje vođe od sljedbenika. Ako doista želiš kvalitetne promjene u svom životu, moraš shvatiti da ćeš raditi neke stvari i onda kada ti se ne rade, održavati izvrsnost i kvalitetu u svemu što činiš i onda kada to nije lako.

Disciplina i dosljednost također su međusobno povezani, u smislu da disciplina rađa dosljednost. Ako nastaviš prakticirati dobre navike koje vode tvom glavnom cilju s vremenom će to postajati lakše.

Fleksibilnost. Problemi su dio života svakog čovjeka. Uči iz pogrešaka i sljedeći put ih pretvori u prednost i iskustvo. Nauči se podići nakon svakog pada i uloži dvostruke napore da postaneš bolja. Poznato je da su se neki od najuspješnijih ljudi, kao i oni koji su doista ostavili traga u povijesti, suočili s velikim izazovima a mi danas učimo upravo iz njihovih pogrešaka i iskustava.

Optimizam. Zadrži optimizam u svakoj situaciji, koliko god je moguće. Ponekad je najvažnije ostati optimističan i uvijek vjerovati da ćeš doći do svog cilja. Ako si kažeš da ćeš stići i prije zacrtanog roka, vjerojatno hoćeš. Kada ostanemo optimistični u situacijama koje se čine nesavladivim lakše nam je doći do rješenja i sagledati stvari iz drugog kuta. Rješenje uvijek postoji. Razmisli o nekim problemima koje si imala u prošlosti. Postoji li jedan kojeg nisi riješila? Kladim se da ne postoji.

Strpljenje. Da, za neke od tvojih ciljeva trebat će vremena. To znači da su veliki i izazovni. Ne dopusti sebi da misliš da su neki ciljevi preveliki da bi bili mogući. Sve je moguće. Važni su koraci na koje ćeš raščlaniti svoj cilj i ove osobine i navike koje smo spomenuli. Neka ti svaki mali napredak bude motivacija za dalje.

 

Do sljedećeg puta, planiraj i uživaj!

 

Dunja