5 stvari koje trebaš zapamtiti o postavljanju ciljeva

Postavljanje cilja je najvažniji aspekt uspjeha. Bez obzira što je tvoj cilj, najvažnije je da bude jasan. Imati ideje i projekte je super, ali najvažnije je znati kako te ideje i ostvariti. Nakon što sam shvatila važnost postavljanja ciljeva i otkrila što za mene najbolje funkcionira promjenio mi se poslovni i privatni život. Na bolje!

Evo pet stvari koje treba zapamtiti pri postavljanju cilja:

 

Budi precizna. Utvrdi što je tvoj krajnji cilj i budu sigurna da imaš jasnu viziju onoga što želiš postići. Razumjevanje ovog načela poslužit će kao tvoj pokretač i razlog zašto to činiš. Možda će trebati neko vrijeme da razviješ vještinu za uklanjanje nebitnih i nepotrebnih detalja na putu do postizanja cilja, ali definitivno je važno da budeš precizna u definiranju onoga što činiš

 

Budi spremna. Planiraj svaki korak do cilja. Potrebni su ti  svi podaci koji mogu utjecati na ostvarenje cilja. Provjeri imaš li dovoljno sredstava koji su ti potrebna, ako ne planiraj u koracima  kako ćeš osigurati ta sredstva, treba li još netko biti upućen u određene korake, trebaš li pomoć ili neke nove vještine za realizaciju svog cilja. Sve ovo će ti pomoći da prebrodiš sve moguće rizike i izazove s kojima ćeš biti suočena.

Budi realna. Za postizanje cilja potrebno je mnogo napornog rada i dvostruko više strpljenja da bi se cilj ostvario. U početku svakako postavi realne i ostvarive ciljeve. Postavljanje kratkoročnih i srednjoročnih ciljeva može ti pomoći da postaviš realan i dostižan cilj.

 

Budi strastvena. Ni od čega srce ne kuca jače nego od onoga na što smo se obavezali sami sebi. Ako stvarno voliš ono što radiš, nije važno u kojoj si situaciji sve dok radiš na postizanju svog cilja. Ako u tebi postoji strast, putovanje na koje krećeš sigurno će biti smisleno i ispunjavajuće na svoj način.

 

Budi dosljedna i vjerna sebi. Izbjegavaj skakanje s jednog cilja na drugi. Doći će vrijeme kad ćeš se možda morati suočiti sa poteškoćama na putu do cilja, ali ne dopusti da te to zaustavi. Bit ćeš u iskušenju da odustaneš, nađeš neki novi cilj ili jednostavno vrtiš u krug, ali drži se svog plana i imaj na umu da je neuspjeh samo dio procesa i puta. Kad ti se čini da ne možeš ili poželiš odustati, vrati se na broj 1 i podsjeti se razloga zašto to radiš I da si već prešla veliki dio puta.

Ima još stvari koje bih mogla nabrojati i koje su važne da znaš o postavljanju ciljeva ali jedna od njih je najvažnija – tvoj uspjeh i ostvarenje cilja je isključivo u tvojim rukama.

Želiš li početi odmah?

 

Planiraj i uživaj,

Dunja

 

“If you fail to plan, you are planning to fail.”- Benjamin Franklin