Success journal

Jesi li nekada pisala ili razmišljala da bi željela pisati dnevnik uspjeha?

 To čak ne mora biti bilježnica ili neki poseban dnevnik, može biti aplikacija na računalu ili telefonu. Što god smatraš prikladnim.

Poanta dnevnika je zapisivati sve ono što ti je pomoglo da postaneš jača, što te na neki način izgradilo i pomoglo ti da budeš bolja.

Vođenje ovakvog dnevnika doprinosi stvaranju rutine ili rituala zapisivanja misli, malih i velikih uspjeha, a vremenom postaje i mjesto gdje se svakodnevno “vraćaš” i radiš introspekciju.

Ako voliš pisati olovkom, uzmi bilježnicu. Ako preferiraš aplikaciju, i to je u redu. Važno je da pišeš.

Počni danas.

Što možeš pisati u svoj dnevnik uspjeha?

Prije svega, pisanje dnevnika uspjeha je metoda, ili možda bolje rečeno koncept. Poznato je da ono što možeš izmjeriti, možeš poboljšati, bar u većini slučajeva.

Sve dok nešto ne pratiš, dok ne postaneš svjesna uzoraka koji stoje iza nečega vrlo je lako ponavljati greške ili biti nezadovoljna postojećim stanjem, bez obzira o kojem aspektu života se radi.

Recimo da pokušavaš poboljšati kondiciju ili smršaviti - ako ne razumiješ ili ne znaš gdje se trenutno nalaziš i ako se ne vagaš s vremena na vrijeme kako možeš znati ili mjeriti napredak?

Gledati se u ogledalo ili donositi zaključke samo na osnovu odjeće koja ti je tijesna nije jasno mjerilo napretka.

Ista stvar vrijedi i za ostale aspekte života.

Sve što želiš poboljšati želiš i mjeriti kako bi mogla početi upravljati njime.

Vođenje dnevnika uspjeha podiže tvoju svjesnost o onim stvarima koje su ti važne.

Možeš lakše shvatiti gdje se nalaziš u svakom trenutku u odnosu na ono gdje želiš biti, svaki dan možeš prilagoditi svoju strategiju, razmišljanje i svoje postupke ako je potrebno, kako bi bila sigurna da ćeš se vratiti na pravi put što je brže moguće.

Svaki dan, idealno bi bilo ujutro u isto vrijeme, otvori svoj dnevnik uspjeha. I postavi si tri ključna pitanja. 

Ako svaki dan možeš odgovoriti na ta tri ključna pitanja i zapisati svoje odgovore bit ćeš u daleko boljoj startnoj poziciji za započeti uspješan dan nego što si bila ikad prije.

Dan ćeš početi s tri ključna pitanja a odgovori na njih povećat će tvoj fokus, osvijesti način razmišljanja, provjerit ćeš gdje si po pitanju ciljeva na kojima radiš.

Tri pitanja za tvoj dnevnik uspjeha:

Što je jučer bilo dobro? Što si dobro napravila? Na što si ponosna? Dokumentiraj to. Napravi zapis o tome kako bi se mogla vraćati i ponovo čitati bilo kada i podsjećati se na svoje uspjehe kad god ti je potrebno.

Što je moglo bolje? Što si mogla bolje napraviti? Koje si pogreške napravila? Sve zapiši kako bi postala svjesna što bi mogla poboljšati u svom životu.

Da bi dobro upravljala stvarima koje želiš poboljšati želiš znati i dobre i one ne baš tako dobre stvari. Tek kad si svega svjesna možeš se prilagođavati, mijenjati i ići dalje.


Koje si lekcije naučila? To obično proizilazi iz pitanja broj dva, što je sve što si mogla bolje ali budi malo detaljnija. Što si naučila? Jesi li imala zanimljiv razgovor s prijateljicom ili mentorom? Jesi li pročitala nešto fascinantno na internetu ili u knjizi i to ti je otvorilo oči?

Nije važno o čemu se radi. Naučila si nešto za što nisi ni znala da postoji. Zapiši to. Važno je.

Sve je ovo važno za tebe, ne samo da razmišljaš o tome, već i zapisuješ u svom dnevniku. Na ovaj način svaki dan imaš kompas s kojim provjeravaš gdje si točno i imaš zapisane sve napretke koje ostvaruješ.

Zamisli kako bi bilo uzbudljivo kada bi započela svoj dnevnik danas, a zatim za 30 dana, ili čak 60 ili 90, prelistaš svoje naučene lekcije i promatraš kako se promijenio način na koji gledaš i reagiraš na svijet.


Postajat ćeš svjesnija svojih postupaka i svog ponašanja kao i izbora koje svakodnevno praviš.

Pisati dnevnik uspjeha kao svakodnevni ritual je velika prilika za osobni rast, stoga prestani propuštati ovu priliku i počni pisati svoj dnevnik.

Zapiši današnji datum i odgovori na ona tri pitanja.

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj!

 

Dunja