Motivacija - free download

Ako si počela pisati svoj Success Journal sigurno si već odradila zadatak s tri pitanja koja se u dnevniku spominju a nakon toga si provela par minuta razmišljajući o stvarima na kojima si zahvalna.

Vrijeme je da u svoje dnevne rituale uvedeš dozu motivacije ili inspiracije, kako god to zoveš. Svakodnevna doza novih i svježih ideja, te stvari koje te svaki put iznova uzbuđuju hrane tvoj um i motiviraju te.

 

Ove stvari se ne događaju automatski ili “po defaultu”. Sama moraš naći i raditi stvari koje te motiviraju.

 

Ima jedna izreka Zig Ziglara koja kaže da motivacija ne traje dugo, kao ni kupanje te je treba svakodnevno raditi.

Malo parafraziram ali razumiješ poantu. Citat je super i smiješan je. Ali istinit.

Ako si odlučna u tome da uspiješ, ako si tip osobe koja od sebe ima visoka očekivanja, moraš naći ono što te motivira i inspirira da ustraješ i u danima kad se ne osjećaš najbolje, kad si depresivna, u stresu.

Sve to su sasvim očekivane i normalne situacije i osjećaji. Na tebi je da nađeš ono što će ti pomoći da prebrodiš takve situacije. Najbolji način za to su različiti oblici mentalnih unosa, hajdemo to tako zvati, sve ono što možeš pročitati, poslušati ili gledati a na tebe će imati pozitivan utjecaj.

Evo nekih najčešćih načina:

 

  • Čitanje motivacijskih knjiga i inspirativnih autora

 

  • Gledanje videa. Samo YouTube je nepresušni izvor odličnih motivacijskih videa koje možeš gledati kad god poželiš

 

  • Slušanje dobrih motivacijskih govornika ili podcasta o temama koje te zanimaju. Ne mora to biti samo nešto motivacijsko, može biti i nešto što te uzbuđuje ili je vezano za tvoju strast. Može biti nešto iz područja tvoje specijalnosti, stručnjak koji govori o tome.

 

  • Sudjelovanje u nekim skupinama ili grupama u kojima možete voditi rasprave, upoznavati druge ljude koji dijele tvoje interese i vrijednosti

 

Nekih dana čitat ćeš knjigu i samo to će biti dovoljno, a ponekad ćeš možda pogledati i neki video. Što god ti je potrebno da ostaneš motivirana.

Možda ćeš se pridružiti nekoj grupi s kojom si se umrežila i sastajati se s grupom na doručku ili nekim drugi vrstama inspirativnih susreta.

 

Piši bilješke o svojim mentalnim unosima

 

Sve stvari koje sam gore spomenula možeš upotrijebiti za dovođenje u ravnotežu, za stvaranje “mindseta” koji ti je potreban kao i osjećaja entuzijazma.

Kad si u ravnoteži i pravilnom “mindsetu” spremnija si za sve što te čeka, spremnija da se uhvatiš u koštac s ogromnom to-do listom bez obzira na potencijalne izazove tog dana i mnoštvom obaveza koje te čekaju.

 

Evo par cool stvari koje ti mogu pomoći:

Dok čitaš knjigu ili možda neki inspirativni blog post, slušaš podcast ili govor nekog sjajnog govornika, zapiši nekoliko ključnih stvari ili nešto što si naučila.

 

Sjećam se kada sam čitala knjigu koja je govorila o suočavanju sa strahovima, mislila sam da već znam skoro sve o sebi i mojim izazovima sa strahovima no ispostavilo se da nisam imala pojma i tek nakon te knjige i pola bilježnice koju sam ispisala čitajući knjigu spoznala sam stvari na kojima trebam raditi.

 

Dok sam čitala knjigu, zapisivala sam rečenicu ili odlomak, kao mali podsjetnik. Sve što mi se činilo da je meni namijenjeno i što mi je zvučalo kao sjajna lekcija koju ne želim zaboraviti. A zaboravit ću ako ne zapišem. 

 

Ovdje opet dolazimo do toga koliko je dnevnik uspjeha koristan!

Ne samo da radiš introspekciju i razmišljaš o svim ključnim lekcijama već i zapisuješ nove i važne stvari koje si naučila.

Nova saznanja daju ti inspiraciju u trenu. Odličan osjećaj i sjajna stvar je i bilo kada pregledati dnevnik i pročitati unose. Sve ovo može biti dodatna motivacija koju si sama stvorila – sve što si shvatila, promijenila, naučila…

Možeš se vratiti na određeni datum i prisjetiti se: “Hej, 7. ožujka se sjećam! Odlično sam se osjećala taj dan, puno toga sam napravila.” Podsjetit ćeš se što si taj dan naučila, što si čitala…

 

Sve ovo je jako važno za uspostavljanje rituala koji će ti pomoći na putu prema ostvarenju tvojih ciljeva i snova.

Odvoji svaki dan barem 30 minuta, i više, ako si to možeš priuštiti.

Možda će to značiti da ustaješ sat vremena ranije, možda preskakanje epizode omiljene serije, ali čitaj, gledaj, slušaj…

Konzumiraj bilo koju vrstu sadržaja koja te motivira i potiče da dan počneš s ispravnim “mindsetom” i raspoložena.

Redovno zapisuj u svoj dnevnik uspjeha ključne lekcije koje si naučila.
Ne moraš raditi sve o čemu smo pričali. Važno je da počneš. Kreni s ključna tri pitanja. Razmišljaj na čemu si zahvalna, nađi sadržaj koji te motivira a onda počni pisati i ono što si naučila iz tog sadržaja.

 

Ovo je zgodno i kada se želiš prisjetiti o čemu je bila neka knjiga koju si pročitala prije šest mjeseci. Nekad zaboravimo a onda nam ovaj dnevnik odlično posluži da se prisjetimo što sve smo pročitali i što smo naučili.

 

Nađi vrijeme za pisanje svog Success Journala.

 

Pripremili smo ti par stranica koje ti mogu pomoći da počneš pisati svoj dnevnik uspjeha. Klikni za preuzimanje.

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj.

Dunja