Kako napraviti to-do listu like a pro

Svatko od nas svakodnevno radi to-do liste. One imaju veze s dnevnim obavezama i poslovima ali trebale bi imati veze i s našim ciljevima.

Dio to-do liste svakako bi trebao podupirati tvoje dugoročne ciljeve.

Što sam ja naučila o to-do listama:

 

1) Najpraktičnije i najbolje pokazalo mi se dnevnu do-to listu raditi na način da na jednu listu stavim doslovno sve čega se sjetim i sve što u tom danu moram postići.

Ako si kao ja, i tvoj popis će biti puno duži od onoga što realno danas možeš stići ali svejedno, sve zapiši. Znat ćeš da su na toj listi sve stvari koje moraš napraviti. Meni to daje neki osjećaj sigurnosti da ništa nisam i neću zaboraviti.

2) Potom, s tog popisa uzimam sve što je prioritet i “must do” i to prebacim u top tri ili pet prioriteta. Ove stvari jednostavno moram obaviti bez obzira na sve drugo.

Ako nisam sigurna što mi je prioritet zapitam se sljedeće – da si sada saznala da sutra putuješ i neće te biti danima – što s ovog popisa bi morala obaviti? Ovo mi se pokazalo kao najbolje ako nisam sigurna što mi je zaista važno taj dan.

Jedna od tih stvari obavezno mora biti nešto što je vezano za moje ciljeve. Barem  neka mala, mala, stvar koju ću napraviti a koja će me približiti cilju.

 

3) Kad sam odredila prioritete i “must do” stvari, ponovo gledam popis i razmišljam što bih još trebala napraviti, takozvane “should do” stvari. Njih prebacujem ispod prioriteta, a onda odredim još dvije kategorije – što bih mogla i što bi bilo lijepo (could do and would be nice to do) stvari.

Ako je nešto ostalo na popisu provjeravam jesu li stvari koje mogu delegirati ili najvažnije, eliminirati s popisa.

Ako sam napravila popis prioriteta, onoga što bih trebala, mogla… ono što je ostalo je sigurno ili nevažno ili nepotrebno.

Ove liste su nešto najbolje što sam naučila, naravno nisam ih ja izmislila. Naučila sam to u knjizi Eat That Frog od Brian Tracy-ja.

 

On mi je otkrio i čaroliju postavljanja ciljeva i trudim se imati po tri cilja na kojima radim – iz različitih aspekata života. Poslovni, zdravlje i osobni razvoj.

Dajem sve od sebe da se na ovim listama nalaze i stvari koje ću svaki dan napraviti da dođem bliže cilju.

 

Primjer jedne to-do liste koja ima po jednu malu stvar koja je vezana za ova tri cilja izgleda ovako:

poslovno – napisati blog post ili raditi na web shopu svaki dan minimalno pola sata

zdravlje – 15 minuta vježbanja prije sjedanja za računar, u pauzi za ručak ili sl.

osobni razvoj – 10 minuta pogledati neki video, poslušati dio nekog tečaja koji trenutno pratim ili pročitati dio knjige

Ovo je minimum ali ako i ovo radim danim kad nemam vremena osjećam se dobro i krećem se prema cilju.

 

Znam da ovo ne izgleda uvijek kao realan scenarij ali ako počneš gledati na svoju do-to listu drugačije i svjesno birati što su ti prioriteti i primjenjivati neki sustav koji ti pomaže da to odrediš sve postaje samo stvar tvog izbora.

Hoćeš ili nećeš.

Ako ne počneš tako gledati na stvari, vrlo vjerojatno je da ćeš odabrati s popisa najlakšu ili najbržu stvar koju ćeš prvo učiniti a to nije nužno ono što ti je najvažnije ili što je u skladu s tvojim ciljevima.

Čak i ako zbog toga možda ne stigneš obaviti neke druge stvari barem znaš da si se približila najvažnijoj stvari u tvom životu – cilju koji imaš i životu koji želiš.

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj,

Dunja