Zašto to želiš?

U zadnje vrijeme često pišem o postavljanju ciljeva i njihovom ostvarivanju. Razlog je taj što vjerujem i znam koliko je postavljanje ciljeva moćno. Prvi put sam o postavljanju ciljeva čula na predavanju Briana Tracyja u Ljubljani. Bilo je to dosta davno i trebale su mi godine i godine da konačno uvidim i doživim čaroliju ostvarenja ciljeva koje sam si zadala.

Rekla bih da postoji cijeli mindset ili način razmišljanja vezan za postavljanje ciljeva ali još važnije – njihovog ostvarivanja. Na kraju dana, svatko može postaviti cilj, pravi trik je zapravo ih ostvariti.

Evo nekoliko savjeta iz mog iskustva:

 

Moraš znati što želiš. Nema smisla postavljati ciljeve ako uistinu ne znaš što želiš. Toliko je ciljeva postavljeno i nikad postignuto jer putem mnogi shvate da to nije ono što žele.

Moj savjet ti je da ne gubiš vrijeme na postavljanje ciljeva dok ne shvatiš što je ono što stvarno želiš.

 

Znaj zašto to želiš. Gotovo jednako važno koliko i znati što želiš je znati ZAŠTO to želiš.

Znati “zašto” iza svih tvojih ciljeva je ključno za njihovo postizanje. “Zašto” je tvoja istinska motivacija, to je ono što te nosi prema cilju. Kad stvari postanu teže i kad sve ne teče glatko, prisjećajući se svog “zašto” daje ti dodatni poticaj koji ti je potreban da nastaviš dalje.

 

Vjeruj. Oni koji ciljeve ostvaruju vjeruju da ih mogu ostvariti. Vjeruju u cilj a još važnije vjeruju u sebe. Nedostatak vjere I samopouzdanja jedan je od najvećih izazova na putu postizanja ciljeva.

 

Imaj plan. Imati cilj je sjajno. A znaš što je još bolje – imati akcijski plan koji će ti pomoći da ga ostvariš. Svaki cilj koji si postaviš trebao bi imati akcijski plan kako da stigneš do cilja. Najlakši način je razbijanje većih ciljeva na manje, lakše ostvarive ciljeve i korake.

 

Budi zahvalna i ponosna na sebe. Postizanje cilja samo po sebi nije toliko važno koliko uživanje i ono što ćeš postati i ostvariti na putu do tih ciljeva. Važno je da budeš zahvalna na svemu naučenom.

Da bi ostvarila neki cilj često je potrebno naučiti nešto novo, upoznati nekoga novog, ponekad izaći iz zone komfora i prevladati strahove.

Zahvalnost za svaku od ovih situacija i ponos što si sve to postigla treba biti dio procesa ostvarivanja cilja. Ovo će te dodatno motivirati a proslavljanje čak i malih pobjeda pomagat će ti da zadržiš pozitivan cilj i motivaciju.

 

Prigrli strahove. Strah je jedna od emocija koja nas najviše udaljava od cilja i onoga što istinski želimo. Ako želiš prijeći nivo od postavljača ciljeva do onoga tko ciljeve ostvaruje tada moraš prigrliti i prevladati strahove koje imaš. Iskoristi priliku i izađi iz svoje zone komfora. Sve dobre stvari su izvan nje!

 

Uči iz pogrešaka i neuspjeha. To ne mora biti kraj tvojih ciljeva. Zapravo, moraš naučiti prihvaćati ove prepreke. Suočavanje s preprekama jača karakter dok neuspjeh nije ništa druge nego naučena (često vrlo vrijedna) lekcija.

 

Poduzmi akciju. Najveća razlika između nekoga tko postavlja ciljeve i onoga tko ih postiže? Poduzimanje akcije! Sljedeći put kad postaviš cilj, obavezno odmah smisli korak koji odmah možeš poduzeti. I poduzmi ga!

 

Nagradi se. Postavljati i  ostvarivati ciljeve može biti ponekad pomalo iscrpljujuće. Jedna od najboljih stvari koju možeš učiniti da ostaneš motivirana je nagraditi sebe. Svaki put kada postaviš cilj, obavezno razmisli o nagradi kojom ćeš se nagraditi kada ga postigneš.

 

3 stvari koje možeš odmah napraviti:

 

1) Shvati što želiš. Odvoji malo vremena i napravi popis stvari koje želiš od        života.
 
2) S popisa kojeg si upravo napravila odaberi jedan od ciljeva, i to onaj koji             možeš postići za relativno kratko vrijeme.
 
3) Kreni u akciju! Napravi plan koji će ti pomoći da postigneš svoj odabrani cilj.          Ne gubi vrijeme, odmah poduzmi prvi korak iz svog akcijskog plana!

 

 Ako te dodatno zanima ova tema baci pogled na:

 

  1. The One Goal: Master The Art of Goal Setting
  2. Goals!: How to Get Everything You Want
  3. S.M.A.R.T. Goals Made Simple
  4. The Magic Lamp - Goal Setting for People Who Hate Setting Goals
  5. 2600 Phrases for Setting Effective Performance Goals