Koliko sati ima tvoj dan?

Svatko od nas ima na raspolaganju isti broj sati u jednom danu – 24 sata. Znati iskoristiti ih mudro je najvažnije što trebaš naučiti. Evo što trebaš imati na umu da bi što pametnije iskoristila tih 24 sata:

 

Sjeti se #youaretheboss

 

Ti kontroliraš svoje vrijeme a ne ono tebe. Prvi korak ka maksimalnom iskorištavanju danog nam vremena – priznaj si da si ti šefica.

 

 

Shvati kako koristiš svoje vrijeme

 

Prije nego možeš preuzeti potpunu kontrolu nad svojim vremenom, moraš shvatiti kako ga koristiš. Najbolji način da to učiniš je da počneš pratiti kako koristiš svoje vrijeme. Ne moraš biti previše detaljna, zapisuj što si radila svaki sat u danu, okvirno. Ovo će ti pomoći da shvatiš na što najviše nepotrebno trošiš vrijeme.

 

Prvo dovrši najvažniji posao za taj dan (prioritet)

 

Rješavanjem najvažnijih zadataka utječeš na svoju energiju i volju za daljim rješavanjem zadataka. Najvažnije si riješila, osjećaš olakšanje, a ako ti koncentracija tijekom dana malo i oslabi znaš da si najvažnije napravila.

 

Isplaniraj dan

 

Jedan od najboljih načina da dobro iskoristiš vrijeme je pravljenje dnevnog plana, najbolje noć prije. Maksimizirat ćeš vrijeme znajući uvijek što dalje trebaš učiniti.

 

Delegiranje je tvoj saveznik

 

Događa li ti se iznova i iznova dan s beskrajnom “to do” listom? Ako je to slučaj razmisli o delegiranju zadataka ili outsourcingu. Zašto gubiti vrijeme na zadatke koji ne zahtijevaju tvoju razinu stručnosti? Takve zadatke delegiraj i usredotoči se na važne stvari.

 

Nauči reći ne

 

Već smo spomenuli da ti kontroliraš vrijeme a ne ono tebe. Jedan od boljih načina korištenja ove kontrole je svakako da češće govoriš NE. Lijepo je pomoći drugima, ali ako počnu trošiti previše tvog vremena, treba postaviti neke granice.

 

Brže donosi odluke

 

Naravno ne želiš biti nepromišljena ili ne biti revna, ali ima situacija gdje to možeš činiti brže. Neki ljudi previše vremena troše na sam proces donošenja nekih odluka (myself included, i to mi je jedna od osobina koje baš ne volim kod sebe) Ako shvatiš da u nekom polju ne napreduješ zato što nisi donijela neku odluku – donesi je! Just do it.

 

Prestani s multitaskingom

 

Ovo je davno prestalo biti poželjna stvar. Multitasking ti samo daje lažni osjećaj da to radiš a u stvarnosti te samo usporava. Ključ mudrog korištenja vremena je usredotočiti se na jednu stvar.

 

Savršenstvo je neprijatelj broj 1 

 

 

Osjećaš kao da ništa što napraviš nije dovoljno dobro? Počinješ projekte, dođeš do jedne faze a onda počinješ ponovo? Gubiš li vrijeme na trivijalne detalje?

Ako si na ova pitanja odgovorila s da velike su šanse da si perfekcionist. Sjajno je obraćati pažnju na detalje ali ne mora baš svaki detalj biti savršen.

Nećeš nikada završiti započeto i trošiš vrijeme na nešto što vrlo vjerojatno samo ti primjećuješ.

 

3 stvari koje možeš odmah poduzeti:

 

  • Prati na što trošiš vrijeme sljedeća 24 sata. Možeš koristiti laptop, neku aplikaciju ili papir, što god izabereš važno je da ti je pri ruci. Sve akcije zapiši jednom u sat vremena.

 

  • Nakon isteka ovih 24 sata odaberi jednu stvar/zadatak za koji si uočila da ti nepotrebno troši vrijeme. Odluči ukloniti ovu distrakciju. Napravi plan (i zapiši ga) o tome kako ćeš se riješiti tog zadatka – "gutača vremena" i učini to.

 

  • Počni pisati “to do” liste svaki dan. Čini to prije spavanja ili rano ujutro.

 

   

     Ako te zanima ova tema baci pogled na ove knjige:

 

 

               Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity

                15 Secrets Successful People Know About Time Management

                Organize Tomorrow Today

               Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

               A Total Productivity System to Achieve More by Doing Less

 

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj.

Dunja