Što želim naučiti od žena koje me inspiriraju

Iako ne možemo precizno znati što neke ljude čini uspješnima, možemo puno naučiti promatrajući takve ljude.

Često (ne uvijek, ali dovoljno često), uspješne žene imaju slične navike i ponašanja. Promatrala sam dugo žene koje me okružuju i koje su mi inspiracija.

Izdvojila sam nekoliko navika koje sam primjetila da su im zajedničke. 

 

One postavljaju ciljeve  Uvijek točno znaju što žele. Čak šta više, one kontinuirano postavljaju ciljeve kako bi postigle ono što žele. No, imati ciljeve nije dovoljno da se oni i ostvare. Potrebno ih je zapisati, a zatim ih rasčlaniti u korake i napraviti plan.

 

One vode računa o svom zdravlju Ostati zdrava ključno je za put ka uspjehu. Pravilna prehrana, vježbanje i dovoljno sna tri su najmoćnije stvari koje možeš činiti za svoje zdravlje a primjetila sam da ih moje uspješne prijateljice redovno čine.

Zdrav život omogućit će ti da se fokusiraš na ciljeve i kreneš putem svog uspjeha i ne brineš da ćeš se razboljeti ili zamoriti. Ovo podrazumjeva i ginekologa i redovan pregled dojki i mamografiju.

 

Suočavaju se sa strahom Strah je jedna od najvećih prepreka uspjehu. Razmisli samo o stvarima koje si možda propustila jer si bila previše uplašena da bi riskirala. Sve ove žene osjećaju strah kao i svi mi, ali umjesto da odustanu, suočavaju se s njim.

 

One uče O da! Kontinuirano uče i rade na sebi. Šteta je da škola završava tako rano. Neki ljudi shvate da to znači da su završili s učenjem a to ne može biti dalje od istine. Predanost i želja za cjeloživotnom učenju pomoći će ti na putu ka uspjehu. Usvajat ćeš nove vještine i održavati svoj um britkim.

 

One su organizirane Možda postoji šačica genijalaca koja je sposobna razmišljati i stvarati okružena neredom, ali za nas ostale nered je samo nešto što nas ometa i odvlači pozornost. Uštedjet ćeš si vrijeme, energiju i povećati fokus ako svoj prostor držiš urednim i organiziranim. Pitala sam ih za savjete kako postižu tako dobru organizaciju i podijelit ću to s tobom uskoro.

 

Održavaju balans Kakva je svrha uspjeha ako nećeš imati vremena da u njemu uživaš? Rad i trud je važan, ali imaj na umu da uživaš u uspjesima i životu svakodnevno. Uspostavljanje životne ravnoteže održavat će ti razinu energije visokom i pružiti ti nešto čemu ćeš se radovati osim posla.

 

One imaju vrijeme samo za razmišljanje Jesi li si ikad uzela vremena samo da razmišljaš? Žene s kojima sam razgovarala to rade. One znaju da biti uspješna znači stalno razmišljati “što dalje”? Ako želiš biti uspješnija, nađi vremena da u miru možeš razmisliti o tome “što dalje.”

 

Okružuju se ljudima koji ih inspiriraju  Ako želiš biti uspješna, pomaže imati uspješne prijatelje. Pored vrata koja ti oni mogu otvoriti, pomoći ti sa iskustvom, znanjem ili kontaktima, oni će ti biti i izvor stalne inspiracije. Naučit ćeš što njih čini uspješnima i nikad nije loše imati oko sebe ljude koji su ti podrška i koji su pozitivni.

 

One planiraju svoj dan  Pitaš li se ikada što je sljedeće, što bih sad mogla uraditi? Uspješne žene se ne pitaju. One planiraju svoj dan jer znaju da je neplaniranje dana jednako planiranju neuspješnog dana. Uzimajući si pola sata svaki dan za planiranje štede bezbroj sati protraćenih na pitanje što sad.

 

Pitala sam za top 3 savjeta koje bi dale mlađoj verziji sebe:

 

Postavi cilj. To ne mora biti ogroman cilj, ali što god to bilo, raščlani ga na manje ciljeve. Ti manji ciljevi postat će tvoj plan akcije.

 

Što želiš naučiti? Što god to bilo, sada je vrijeme za početak. Odaberi temu koja te zanima i saznaj koje knjige ili tečajevi ti mogu pomoći da naučiš više. Puno je besplatnih tečajeva na internetu, a knjige možeš naći i u knjižnici.

 

Počni razmišljati. Odaberi vrijeme (idealno isto vrijeme svaki dan) da bi svakodnevno mogla mirno razmišljati. Ne moraš planirati o čemu ćeš razmišljati, razmišljaj o onome što ti padne na pamet. Razmišljaj o načinima za poboljšavanje karijere, poslovanja ili života općenito. Zapisuj sve.

 

Preporuke za dalje čitanje na ovu temu:

 

Outliers: The Story of Success

The Formula: The Universal Laws of Success

Millionaire Success Habits

The Success Principles(TM)

The 7 Habits of Highly Effective People

Do sljedećeg puta, planiraj&uživaj,

 

Dunja