Sorry zaboravila sam

Koliko puta tjedno izgovoriš ovu rečenicu? Jesi zaboravna? Ja jesam. Zaboravljam sve što ne zapišem ili ne napravim neki podsjetnik. OK, ne sve ali često zaboravim. Dogodi mi se recimo da istog momenta zaboravim nešto što me netko zamolio da napravim i sjetim se a)nikad,b)kada me ta osoba ponovo nazove.

 

Često mi je bilo neugodno zbog toga pa sam razvila tehnike koje mi pomažu da ne zaboravljam a davno sam shvatila da veliku ulogu u (ne)zaboravljanju ima dobra organizacija. Ovo su neke od metoda koje svakodnevno primjenjujem:

 

  • Trudim se što više zapisivati. Odmah. Ako razgovaram telefonom zapisujem dok razgovaram. Isto radim i ako se sjetim da nešto moram napraviti – odmah zapišem. Kada to napravim imam osjećaj da sam oslobodila dio memorije, nije mi sve na C disku, sačuvam na D – odnosno zapišem.

 

  • Obično sve takve stvari zapisujem na jednom mjestu. To mi daje osjećaj sigurnosti da je sve tu i da neću ništa izgubiti (ili zaboraviti gdje sam zapisala) i za to koristim male to-do notese, jedan takav mi je baš uvijek pri ruci. Poslije prepišem u planer ako je potrebno.

 

  • Nastojim vježbati memoriju. Dobro pamćenje ću zadržati (ili bar još ovo što imam) ako njegujem um. Nedavno sam završila tečaj Kako bolje pamtiti a uključivao je i tehnike kako zapamtiti imena i lica. Prezadovoljna sam rezultatima.

 

  • Prije par godina otkrila sam snimač glasa na mobitelu. Ne otkrila kao shvatila da postoji nego počela koristiti :D Ako se sjetim bilo čega dok sam vani, vozim ili mi nije zgodno zapisati uključim snimač i snimim. Ponekad i broj parking mjesta. Ako je bilo važnih bilješki to prenesem u planer čim imam priliku.

 

  • Jedna moja prijateljica još uvijek ima telefonsku sekretaricu na kućnom telefonu, sama sebi ostavlja poruke i čim uđe u kući ih preslušava. Ovo mi je tako super i retro!

 

  • Trudim se ne izgovarati često da zaboravljam ili da nešto neću zapamtiti. Osim, evo sada za potrebe bloga i priznavanja vama. Na tečaju sam naučila da si redovno kažem da imam super um i da često izgovaram “sjetit ću se” ako sam nešto zaboravila. I stvarno funkcionira! Probaj.

 

  • Ako se radi o nečemu što sam našla na netu ili online sadržaju pošaljem si mail. To su obično neki linkovi, članci koje želim kasnije pročitati i slično.

 

  • POST-IT! O da! Veliki sam fan ovih divnih ljepljivih papirića. Lijepim ih po rokovnicima, stolu, laptopu, mobitelu, frižideru a nekad i na izlazna vrata. Izlazna vrata su mi super ako moram biti sigurna da neću zaboraviti nešto ponijeti iz kuće. Opremu za tjelesni sinu, npr. Pa se ujutro crveniti pred tetama :)

 

  • Alarmi na mobitelu su također moji najbolji prijatelji. Nazovite ponovo za 10 minuta. Oooops! Zaboravila. Da se to ne bi dogodilo, obavezno si upalim alarm koji mi zvoni za 10 minuta.

 

  • Vision boards! Njih koristim da nikad ali baš nikad ne zaboravim svoje ciljeve!

 

Što ti koristiš za bolju organizaciju i (ne)zaboravljanje?

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj!

Dunja