Ne ostvaruješ ciljeve? Evo 7 savjeta koji će ti pomoći

Ne ostvaruješ ciljeve? Evo 7 savjeta koji će ti pomoći

 

Ženski rokovnik na stolu  i ženska ruka koja drži olovku

 

Lijepo je imati želje i snove. Snovi su ono što nas pokreće i motivira. Ali, kako ostvariti snove? Nije dovoljno samo sanjariti, treba nešto i poduzeti – za početak, pretvoriti ih u mudro postavljene ciljeve.

A što razlikuje želju od cilja? 

Plan akcije. Postavljanje ciljeva podrazumijeva pravljenje konkretnog plana što ćeš sve učiniti kako bi ga ostvarila. O ciljevima je dobro razmišljati kao o nizu specifičnih koraka. Jednom kada pravilno postaviš ciljeve, imaš pred sobom jasan plan koraka koje trebaš slijediti kako bi stigla gdje želiš. To ti pomaže usmjeriti svoje misli, emocije, fokus i akcije točno kuda treba. Svakim korakom ćeš biti sve bliže cilju. Plan akcije je tu kako bi te vodio, ali i motivirao. Uz njega, sve je daleko konkretnije i lakše. Taj plan je tvoja strategija ostvarivanja ciljeva.

Sve što trebaš napraviti u jednom danu je jedna jedina stvar – napraviti korak koji je na redu.


Kako onda pravilno postaviti ciljeve? Donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti u tome pomoći.


1. Kreni od šire vizije

Sklopi oči i zamisli život kakav bi željela živjeti. Kako bi se željela osjećati, kako izgledati? Gdje bi voljela živjeti, čime se baviti, koliko zarađivati? Zamisli sebe za godinu dana ili nekoliko godina od sada. Tko je ta osoba? Kako se osjeća, kako razmišlja sada, kada je sve svoje ciljeve već ostvarila?

Imamo za tebe jednu ideju – napiši toj budućoj sebi pismo. Pošalji si email, koristeći opciju „zakazivanje slanja“, te odaberi neki datum za godinu, dvije. Na pismo ćeš zaboraviti, a ono će ti stići za koju godinu. Kako će samo biti uzbudljivo vidjeti što si željela, a što sve u međuvremenu ostvarila!

Živjeti život kakav želiš i zaslužuješ tvoj je najviši cilj. Ta vizija sastoji se od raznih ciljeva koje trebaš postići, i kada o njoj misliš, pruža ti osjećaj ispunjenosti. To je glavni smjer u kojem se želiš kretati. Za svaku akciju koju poduzimaš, možeš se zapitati: „Vodi li me ovo bliže mojoj viziji ili me od nje udaljuje? Što bi buduća ja rekla na ovo?“. Tako ćeš točno znati što trebaš napraviti i lakše ćeš donositi odluke.

2. Napravi vision board

Vision board je kolaž sa slikama i/ili motivirajućim porukama koji predstavlja tvoju viziju. Trebat će ti tabla od plute ili rokovnik. Pronađi slike iz magazina ili Pinteresta koje predstavljaju tvoje želje i ciljeve, izreži ih, ili preuzmi i isprintaj. Ono što je najvažnije je da te fotografije ili poruke bude u tebi one emocije koje bi osjećala da već živiš svoje snove. Rasporedi ih po tabli ili nalijepi u rokovnik, svakog dana odvoji par minuta i gledaj svoj vision board.

Svrha vision board-a je motivirati te. Kada posustaneš, potaknuti te dalje u smjeru tvojih ciljeva. Uz to, gledanje ovih slika uticati će na tebe i na razini podsvijesti te ti privlačiti ono što želiš.

Odredi si velike ciljeve za svaku bitnu oblast života – svoje fitnes ciljeve, financijske, poslovne, obiteljske. Kada za svaku važnu oblast života postaviš ciljeve, sve postaje lakše. Tako ćeš lako pratiti napredak u svakoj oblasti i uvijek imati uvid o napretku.

 

Priručnik za izradu Vision boarda planner boutique

 

 

Za potpunu organiziranost, možeš čak imati zaseban rokovnik ili planer za fitnes ciljeve, za financijske ciljeve, kao i planer za ciljeve – Fokus planer. Fokus planer je napravljen upravo za ostvarivanje ciljeva, vodi te korak po korak prema tvojim ciljevima. Na kraju, najvažnije pitanje u danu uvijek je „Na što se fokusiraš?“

3. Ne zaboravi zapisati ciljeve

Zapisani cilj ima preko 80% veće šanse ostvariti se! I to ne govorimo o zapisivanju u mobitel ili aplikaciju. Važno je ciljeve zapisati vlastitom rukom, na papiru. Iako možda ovaj način može djelovati staromodno, pokazao se najučinkovitijim. Samo tako, tvoja će svijest usmjeriti fokus u željenom smjeru. Za postavljanje ciljeva možeš koristiti rokovnik ili neku bilježnicu koji te inspirira.

 

Grafikon o važnosti zapisivanja ciljeva 

 

4. Ciljeve postavljaj MUDRO

Neka tvoj cilj bude postavljen MUDRO – cilj mora biti mjerljiv, u vremenu, dostižan, relevantan i određen.

Cilj je mjerljiv kada za njega možeš točno znati koliko si mu se približila, jesi lli ga ostvarila ili nisi. Dobro je razmisliti o tome kako možeš pratiti napredak u ostvarivanju cilja. 

U vremenu - kako bi izbjegla odgađanje, cilj treba biti vremenski određen i ograničen. Važno je razmisliti o ovim pitanjima: "Kada počinjem raditi na ostvarivanju cilja?", "koji je rok za njegovo ostvarivanje?"

Dostižan cilj - cilj treba biti izazovan, ali treba ga biti moguće ostvariti. Postavljanje nerealnih ciljeva pripremaš si teren za neuspjeh. Bolje je postaviti umjerene ciljeve pa ih putem promijeniti ako shvatiš da su prelagani.

Relevantan - cilj bi trebao biti u skladu s tvojim vrijednostima.

Određen - Nejasni ciljevi daju nejasne rezultate. Važno je da je cilj jasno definiran, da je konkretan i dovoljno detaljan. Korisno ga je razlomiti na nekoliko manjih dijelova.

6. Revidiranje ciljeva

Još jedna važna stvar koju trebaš redovito raditi je refleksija – revidiranje ciljeva.

Na kraju svakog mjeseca ili tjedna, razmisli i provjeri što si ostvarila. Vidi u čemu si uspjela, a gdje možda zakazala – što bi trebala promijeniti ili prilagoditi. Ciljevi i prioriteti se vremenom mijenjaju, baš kao i mi. Zato je sasvim u redu (dapače, poželjno) redovito preispitivati svoj napredak, smjer. Provjeriti što funkcionira a što ne. Tako će tvoj rad na vlastitim ciljevima biti učinkovitiji i bit ćeš sigurna da će ti njihovo ostvarenje donijeti radost.

7. Nagradi se

Često čujemo kako se nagrađuju nečiji sjajni rezultati ili talenti, a redovito zaboravljamo sve što stoji iz tih rezultata. Talenat sam po sebi nije dovoljan! Potrebni su rad, trud, istrajnost... zašto onda ne nagraditi taj rad i trud? Kada se nagradiš za trud, možeš očekivati da da ćeš se i dalje nastaviti truditi i da ćeš učiti iz pogrešaka. Pohvala je jednostavan način na koji se možeš nagraditi, a ne traži puno vremena. 

Nagradi se i proslavi ostvarenje svakog, pa i najmanjeg cilja. Čestitaj si u zrcalu, i obavezno nađi par trenutaka za uživanje u svom uspjehu.


Bonus savjet: Ne zaboravi uživati putem. Život ne treba biti samo onih par blistavih trenutaka u kojima stižeš na cilj, već sve ono između – čitav proces.

Uživaj u svakom koraku, u svemu što poduzimaš iz dana u dan. Kada se dogodi ostvarenje, proslavi i uživaj u trenutku, ali znaj da ćeš ubrzo pred sebe postaviti novi cilj koji ćeš poželjeti ostvariti. Uživaj u putovanju, ne čekaj stići na odredište kako bi osjetila ispunjenje.

Prije svega ovoga, cilj treba biti izvorno tvoj, jer samo tako će te „voziti“. Ono što su ti drugi usadili da bi trebala napraviti – prekriži i zaboravi.

Napravi šalicu čaja, sjedi sama sa sobom i, prije bilo kakvog postavljanja ciljeva, razmisli što je ono što ti uistinu želiš, što je to što želiš napraviti da se osjećaš ispunjeno i ostvareno. Onda uzmi najljepšu kemijsku olovku i rokovnik, zapiši nove ciljeve i kreni razrađivati plan akcije.

Sretno!