10 savjeta za bolju organizaciju

10 savjeta za bolju organizaciju

Ženski rokovnik otvoren na stolu

Skačeš li ujutro iz kreveta, motajući po glavi sve što trebaš napraviti? Čeka te dugački popis obaveza - odvesti djecu u vrtić, stići na posao, završiti prezentaciju. Nakon posla - u dućan, djecu na trening, tečaj engleskog, nazvati roditelje, dovršiti onaj projekat za sutra... Gdje su mi ključevi, mobitel? Ah, evo ih ispod stolića, tko li ih je tu ostavio... Stižeš u ured, noseći hrpu papira i šalicu kave, i shvatiš da si zaboravila rođendanski poklon za kolegicu.


Zvuči li ti ovo poznato?

Nema žene na svijetu koja nije bar jednom poželjela imati više sati u danu, ili bar još jedan dan u tjednu. Unatoč tome što svi imamo jednak broj sati i dana, neki uspjevaju postići više od drugih. U čemu je njihova tajna? U dobroj organiziranosti. Ne možemo produljiti dan, ali možemo bolje organizirati vrijeme koje nam je dato.


Zato ti danas donosimo 10 savjeta koji će ti pomoći bolje se organizirati.


1. Kreiraj rutine

Rutina je ono što ti omogućava svakog dana biti sigurna da si obavila sve, a pritom se ne opterećuješ pitajući se što je sljedeće. Jutarnja rutina omogućit će ti započeti dan puna energije i sa dobrim osjećajem. Primjerice, ona može uključivati topli napitak, vrijeme za pisanje dnevnika zahvalnosti, vježbanje, kratku šetnju po kvartu, odabir odjevne kombinacije za sutra.

Večernja rutina donijet će ti osjećaj smirenosti i pružiti priliku umiriti se i pripremiti za spavanje. Bilo da uključuje toplu kupku, čitanje knjige, meditaciju, svjetlost svijeća ili slušanje lagane glazbe, večernja rutina treba biti mirna i opuštajuća.

2. Popis obaveza

Ujutro napravi popis obaveza. Uštedjet ćeš si puno energije kada imaš listu i samo ideš sa obavljenog zadatka na sljedeći. Od svih obaveza sa popisa odaberi tri najvažnije, one koje ćeš napraviti bez obzira na sve. Ostalo može sačekati. Što stigneš napraviti – lijepo. Što ne stigneš, može i sutradan.

3. Koristi rokovnik

Rokovnik nije rezerviran samo za poslovne obaveze. Čime god se bavila, i ako odlaziš na posao, i ako ostaješ doma brinuti se o djeci, rokovnik ti može puno pomoći. Uz njega ćeš lakše organizirati i svoj dan, i tjedan, i mjesec, svoje dugoročne i male ciljeve. Poslovni rokovnik nije jedini - možeš koristiti fitness planer za plan tjelovježbe i prehrane, dnevnik misli i raspoloženja, ili financija. Kakve god bile tvoje obaveze, želje i planovi, rokovnik i planer bit će tvoje desna ruka. Puno je lakše imati sve na jednom mjestu i uvijek pri ruci.

4. Mali koraci vode velikim ciljevima

Popiši svoje velike ciljeve. Potom ih razloži na manje korake. Fokus planer može ti pomoći u tome, znat ćeš točno što svaki dan trebaš napraviti kako bi se kretala u željenom smjeru. Svaki dan se podsjeti svojih velikih ciljeva kako bi uvijek bila motivirana. Izgradi navike koje će ti pomoći svaki dan napraviti nešto što te vodi makar korak naprijed. Malo po malo, i stići ćeš gdje si naumila.

5. Organiziraj prostor

Unatoč tome što se može činiti da ovo i nema direktne veze sa organiziranjem dana, prostor veoma utječe na naše raspoloženje i produktivnost. Ne bi vjerovala koliko je život lakši kada ne tražiš drugu čarapu ili ključeve. Zato bi bilo sjajno organizirati prostor u kojem živiš i radiš tako da ti donosi mir i osjećaj reda, a ne kaos i nervozu. Kada je prostor oslobođen viška, a sve stvari posložene na svoje mjesto, ne gubiš vrijeme na traženje i ne stvaraš si nepotreban stres. Tada prostor radi za tebe.

6. Koristi raspored, plan i kalendar za sve na što se može primjeniti

Kada napraviš raspored čišćenja i održavanja kućanstva, u danu trebaš obaviti samo ono što je za taj dan planirano. Bez suvišnog razmišljanja i nepotrebnog zamaranja. Pritom imaš uredan i čist dom. Planer obroka pomoći će ti oko ideja za kuhanje a kad i nabavku obaviš imajući na umu ovaj plan, znatno ćeš rasteretiti spisak obaveza. I kućni budžet.

7. Ostavi mobitel

Korištenje mobitela ili tableta počelo je ozbiljno ometati naše svakodnevno funkcioniranje. Čim primijetiš da ti više vremena prolazi na društvenim mrežama nego u stvarnosti, ako više znaš o tome kako su dan proveli ljudi sa Instagrama nego članovi tvoje obitelji, vrijeme je da smanjiš uporabu ekrana. Pored toga, mobiteli nam toliko odvlače pozornost sa svega što radimo i jako nam umanjuju produktivnost. Vidjet ćeš koliko više možeš napraviti za isto vrijeme samo kada ostaviš mobitel po strani.

8. Planiraj u skladu sa vlastitim ritmom

Kada planiraš aktivnosti, potrudi se zakazati ih u skladu sa svojom razinom energije. Primjerice, ako si najproduktivnija ujutro, pokušaj najviše poslovnih obaveza obaviti tada, ili bar najteže zadatke uradi prvo. Ako si po prirodi više noćna ptica, ostavi glavne obaveze za večer.

9. Meditiraj za organiziran um

Bez organiziranog i mirnog uma nema ni sređenog dana ni života. Zato, ako još nisi, počni meditirati. Brojne tehnike i vođene meditacije mogu ti pomoći da se opustiš i oslobodiš stresa. Meditaciju možeš uvrstiti u svoju jutarnju ili večernju rutinu, ili oba, za ljepši dan i mirniji san navečer. Meditacijom umiruješ misli i primijetit ćeš kako se bolje osjećaš, imaš više volje i energije, a sve što radiš mnogo je učinkovitije.

10. Pripremi se unaprijed

Kad god možeš, napravi nešto na čemu će ti sutrašnje ja biti zahvalno. To može biti pripremanje odjevne kombinacije dan ranije ili priprema obroka za sutradan. Uštedjet ćeš si vrijeme, a kada nema žurbe i pripreme u zadnji čas, uživat ćeš više u svakom dijelu dana, bez nepotrebnog stresa.

Vrijeme je jedino što nam se nikada neće vratiti. Ne možemo ga posjedovati, ali ga zato možemo pametno koristiti. Odaberi od ovih načelnih smjernica one koje ti se najviše dopadaju, nabavi si lijep rokovnik u kome ti je gušt pisati, i iskoristi maksimum iz svakog dana.