Bonton u darivanju: Što je pristojno, a što nije?

bonton u darivanju - što je pristojno a što ne, božićno drvce i poklon

Jesi li bila pristojno dijete? Jesu li te roditelji odmalena učili bontonu, odnosno lijepom ponašanju?

Znaš li kako se poklanja, a kako se prima poklon? Donosimo ti tips & tricks kako primiti, a kako dati poklon, kako ne pogriješiti pri odabiru poklona i što nikako ne poklanjati.

 

Kako primiti poklon?


Prema bontonu, pristojno je odmah otvoriti poklon koji si dobila i zahvaliti na njemu. Ne trebaš glumiti pretjerano oduševljenje, ali niti pokazati razočaranje ako ti se poklonjeno ne sviđa. Ako ipak nisi sigurna je li ok da odmah otvoriš darovano nije nepristojno pitati osobu od koje si dobila poklon možeš li ga otvoriti odmah ili je u redu da to učiniš i kasnije. Za cijenu poklona se nikad ne pita niti se komentira, jer time se suviše pažnje stavlja na vrijednost poklona umjesto na gestu.


Kako dati poklon?


Kad nekome daješ poklon, predaj mu poklon uz jednostavnu čestitku. Ne trebaš objašnjavati zašto si odabrala baš taj poklon, niti predugo pričati o poklonu. Možeš evenualno spomenuti kako si se sjetila baš te osobe kad si ugledala poklon i kako ti se učinio kao stvoren za nju. Ako ne želiš da netko otvara poklon pred drugima, slobodno to spomeni prilikom predavanja poklon.

Možeš jednostavno reći kako se nadaš da će joj se poklon svidjeti kad ga kasnije otvori. Poklon uvijek zamotaj u prigodan papir, stavi ga u poklon kutiju ili ukrasnu vrećicu, a prije umatanja uvijek skini cijenu. Daruješ li nešto Talijanima izbjegavaj crni i zlatni papir za umatanje, jer ga Talijani vežu uz sprovode. Osim toga, smatraju kako ljubičasta znači nesreću.


Kako odabrati poklon?

Reći će ti kako poklon treba biti primjeren – osobi kojoj ga poklanjaš i prigodi u kojoj ga poklanjaš. Lakše reći nego učiniti. Najlakše je kad znaš što netko želi ili voli. Ako slušaš prijateljicu, mamu, sestru, dečka, djevojku kad govori o onome što joj / mu se sviđa, čitaš između redova i pamtiš, vjerojatno kroz godinu dobiješ ideju za savršen poklon.

Ako nemaš tu pažnju ili ne znaš toliko dobro osobu kojoj kupuješ poklon, postoji nekoliko ziherica s kojima ne možeš pogriješiti. Bombonijera, piće i cvijeće načelno su pokloni koje možeš pokloniti svakome i koji nisu preosobni. Izbjegavaj poklone koji se tebi sviđaju – razmisli o onome što bi se svidjelo osobi kojoj je poklon namijenjen.


Što kad je poklon preskup?

Prilikom kupovanja poklona imaj uvijek na umu da preskupim poklonom osobu možeš dovesti u neugodnu situaciju. Možda će se osjećati dužno, možda će smatrati kako mora uzvratiti na isti način,a nije u mogućnosti... Poklon je znak pažnje i ne bi trebao biti nešto što će ikome stvoriti nelagodu.

Pripazi i kad daruješ poslovne poklone. Provjeri kakva je politika tvrtke u kojoj tvoj poslovni partner radi i je li prihvatljivo darovati išta, te gdje je granica dobrog ukusa, kako se tvoj poklon ne bi smatrao mitom. Osim toga, poslovnim partnerima nikad ne poklanjaj osobne poklone (primjerice parfeme) koji bi se mogli krivo protumačiti.


Što je s prosljeđivanjem poklona?

Dobila si nešto što ti se ne sviđa i nije za tebe, pa bi poklon najradije proslijedila. Iako nije idealno, nije ni potpuno zabranjeno, ako pripaziš na nekoliko sitnica. Nikad ne proslijeđuj otpakirani i već korišteni poklon. Razmisli hoće li se osobi kojoj ga prosljeđuješ poklon svidjeti i je li uopće taj poklon za nju. Ako si na oba pitanja odgovorila potvrdno, a poklon je nekorišten i u originalnom pakiranju, u redu je odabrati lijep ukrasni papir i darovati ono što je bilo namijenjeno tebi.


Kad uz poklon staviti račun?

Ako si kupila odjevni predmet, ali nisi sigurna za veličinu ili boju ili ako si kupila skuplji poklon poput primjerice sata ili nakita, račun uz poklon pomoći će darovanom da lakše zamijeni poklon kad mu ne odgovara veličina ili mu se ne sviđa.

Ne želiš li stavljati račun uz poklon, dovoljno je da ga sačuvaš i prilikom predavanja poklona naglasiš da je račun kod tebe ukoliko poželi zamijeniti poklon.


Što nikad ne poklanjati?

Ne poklanjaj poklone čije korištenje zahtijeva dodatni trošak. Primjerice, karte za predstavu ili koncert u drugom gradu zahtijevaju dodatan trošak prijevoza, možda čak i noćenja. Ako se niste tako dogovorili, ne dovodi osobu u neugodnu situaciju da mora dodatno potrošiti na ono što si joj poklonila.

Kupuješ li poklon osobi iz druge kulture ili različite vjere, provjeri što je u redu pokloniti, a što nije. Kinezima nikad ne poklanjaš sat, jer time poručuješ da je njihovo vrijeme isteklo. U Aziji dobar poklon nije niti išta oštro (nož, škare), jer time kao da želiš poručiti da režeš sve odnose među vama. Osobama islamske vjeroispovijesti ne poklanjaš alkoholna pića ili proizvode od svinjetine.

Ukoliko poklon šalješ dostavom, a radi se o hrani ili cvijeću, provjeri je li osoba kod kuće / na poslu, kako je ne bi dočekali kolačići kojima je prošao rok trajanja ili uvelo cvijeće. Osim ako nisi sigurna da osoba baš to želi, ne poklanjaj: kreme protiv bora, knjige s tematikom kako smršavjeti, tečajeve za koje ti misliš da bi im trebali...


Smije li se odbiti poklon?

Zapravo, ne. Pokloni se ne odbijaju osim ukoliko se ne radi o situaciji u kojoj bi se poklon mogao nezgodno protumačiti. Tu se vraćamo na tvrtke čija je interne odluka da zaposlenici ne smiju primati poklone, jer bi se to smatralo mitom.


Još nekoliko savjeta

Ako si nekoga pitala što želi, a on je rekao ništa, poštuj njegovu želju i ne forsiraj darivanje. Isto tako ako ti je rekao što želi, poslušaj ga. Iako će ti reći da poklon bonovi nisu neki poklon, napišeš li osobnu poruku uz poklon bon, nitko neće zamjeriti. Jednako tako, novac uz napomenu da si osoba sama kupi ono što želi je bolja opcija nego poklon reda radi.

I na kraju, nikad ne očekuj poklon zauzvrat. Daruj osobu jer to želiš, a ne zbog toga da bi ti dobila nešto natrag.