13 (novogodišnjih) odluka kojih ćeš se rado pridržavati

13 novogodišnjih odluka kojih ćeš se rado pridržavati

Nova godina je poput novog početka, početka na kojemu donosimo odluke za koje vjerujemo
kako će naše živote učiniti još boljima. Same sebi nerijetko postavljamo ciljeve za ono što mislimo da bismo trebale učiniti, a ne za ono što zapravo želimo učiniti. I možda nam je baš zbog toga teško držati ih se. Kad donesemo odluke koje nas raduju, prirodno je i lako pridržavati ih se.

Prva polovica veljače je iza nas. Jesi li već donijela novogodišnje odluke i držiš li ih se? Ponekad, ili ako ćemo iskreno početkom siječnja svake godine, izložene smo pritisku donošenja novogodišnjih odluka sa svih strana – kroz medije, društvene mreže ili svakodnevne razgovore s bliskim prijateljicama.

Popisi koji uključuju redovito vježbanje, zdraviju prehranu, gubljenje kilograma, knjige koje ćemo pročitati, filmove koje ćemo pogledati i mjesta na koja ćemo otputovati u onom vremenu koje ove godine MORAMO pronaći za sebe kako bi se riješile nakupljenog stresa slažu se u prvim danima nove godine.

365 novih praznih listova koje valja ispisati donošenjem novogodišnjih odluka kao da postaju radna bilježnica koju do kraja godine moramo točno ispuniti. Ne zvuči li ti ovo poput novog stresa? Jesi li se ikad zapitala zašto novogodišnje odluke moraš donijeti? Zašto ih ne poželiš donijeti? Zašto novogodišnje odluke ne bi obuhvaćale ono što želiš raditi umjesto onoga što bi trebala činiti?

Razmišljajući o tome, u Planner Boutiqueu odlučile smo napraviti svoj popis novogodišnjih odluka u kojima ćemo uživati. Donosimo ti ih u nastavku s nadom kako će i tebe inspirirati na samo tvoj popis kojeg ćeš se željeti držati i u kojemu ćeš istinski uživati.

A kad se u nečemu uživa, onda se toga i pridržava, zar ne?

1. Prestajemo komplicirati i pojednostavljujemo si život gdje god i kad god možemo


Prihvaćamo da nam ne treba puno. Neka bude jednostavno i učinkovito, dovoljno da se osjećamo dobro i da posao privedemo kraju. Pretrpan ormar u kojemu se ne snalaziš? Previše kozmetike čije korištenje ti oduzima puno vremena? Stan izriban da se može s poda jesti i umor nakon što ga dovedeš u takvo stanje?

Uzmi si vremena i složi ormar s gotovim kombinacijama koje rado nosiš. Ostatak stvari podijeli prijateljicama ili onima kojima je odjeća potrebna. Isto učini i s kozmetikom. Drži se jednostavne dnevne i noćne rutine u preparativi, koristi minimalno make-upa.

Za sobom operi posuđe, nakon nošenja odjeću odloži u košaru s prljavim rubljem, otpad odmah odvajaj, a smeće iznosi redovito i već ćeš imati manje
posla ako jednom tjedno radiš generalku stana.


2. Postajemo zadovoljne


Zadovoljstvo na prvom mjestu. Naravno da se radujemo svakom svom uspjehu, no ove godine uspjeh nije cilj. Cilj je uživati na putu do uspjeha. Više ćeš uživat u životu i osjećat ćeš se povezanije sa svojom pravom prirodom kad počneš živjeti u skladu s onim što te veseli i bit će ti ugodnije raditi tvoj posao.

Uživati u životu i biti zadovoljan u društvu koje je fokusirano na probleme nije jednostavno kako se na prvi pogled čini. No, i to je stvar vježbe. Odvikni se od toga da se stalno žališ i počni obraćati pažnju na ono što te raduje.


3. Zabavljamo se i na poslu

Ok, moramo priznati kako mi to već radimo. Ipak, kad je u pitanju postizanje ciljeva, većina teži učinkovitosti zaboravljajući na uživanje u procesu koji vodi do cilja.

Fokusiranje na učinkovitost može iz jednadžbe izbaciti zabavu, pa je postizanje cilja više tlaka nego zadovoljstvo. Stoga, pokušaj se zabavljati dok ostvaruješ zacrtane ciljeve.


4. Izbjegavamo ljude koji se stalno žale i uklanjamo iz svog života negativnosti zbog kojih se osjećamo loše

Bez obzira na to koliko smo pozitivne osobe, ako smo konstantno izloženi negativnosti, ona mora utjecati na nas. Stoga smo odlučile izbjegavati osobe koje se stalno žale. Ako netko tu i tamo treba "rame za plakanje", to je ok. Ali konstantno slušati nečije žalopojke nije dobro ni za koga.

Isto vrijedi i za druge "izvore" negativnosti. Super tužni filmovi ili grozne vijesti koje te uzrujavaju ostavi drugima. Ti odaberi usmjeriti svoju pažnju i energiju na lijepe stvari u životu.


5. Vježbamo kako bi se osjećale dobro, a ne bile mršavije

Nastavit ćemo sa svojim dosadašnjim aktivnostima, možda započeti i neke nove ukoliko nam se učine zanimljivima. No, umjesto da budemo opsjednute brojevima na vagi i centimetrima u struku, obratit ćemo pažnju na to koliko se bolje osjećamo otkako smo fizički aktivne.

Novogodišnja odluka ne mora biti odlazak na dijetu ili plan vježbanja – sami pronalazak strasti u onome što činiš dobro je za stanje tvog organizma.


6. Dobre smo prema sebi

Uvijek imamo razumijevanja za druge kad nešto ne mogu, ne stignu, ne žele... No kad smo mi u pitanju, pune smo zamjerki zašto nešto nismo napravile. Zbog toga smo odlučile stati sa samokritikom i misliti lijepo o sebi.

Voljele bismo da ovu odluku i ti doneseš. Probaj se na kraju svakog dana sjetiti zaštoje dobro biti ti.


7. Prihvaćamo svoju prirodnu ljepotu

Naš standard ljepote ove godine je – naša vlastita ljepota! Ožiljak, bora, nepravilan nos, tanke usnice... Pronaći ćemo ljepotu u onome što nas razlikuje od drugih i biti ponosne na svoju posebnost.

Možda neće ići od prve, ali ustraješ li i ti u tome, za koji tjedan bit ćeš najzgodnija cura u gradu. Šminkaš li se svaki dan, tvoja ti se prirodna ljepota može učiniti blijedo u usporedbi s onim kad si našminkana. No kad se sviđaš samoj sebi bez šminke, odmah nakon tuširanja, to je sjajno.


8. Učinit ćemo nešto što nas plaši

Bit ćemo hrabre. Nećemo se baviti ektremnimn sportovima i pomicati svoje granice do iznemoglosti, ali svaka od nas učinit će jednu stvar koja nas pomalo plaši.

Ako nikad ne sjediš sama na kavi, nego uvijek čekaš prijateljicu, napravi taj mali korak i sjedni sama u kafić. Jednostavno promatraj ljude oko sebe i uživaj u svakom gutljaju kave. Sutra ćeš tako možda otići sama u kino, a za koji mjesec i negdje otputovati.


9. Prestajemo sa zamjerkama

Zamjeranja, predbacivanja i "pamti pa vrati" model ostavile smo u 2022. godini. Možda ti je prijateljica rekla nešto što si zapamtila, možda ti je kolegica na poslu napravila neku spačku, možda je mama previše "gurnula" nos u tvoj život...

Što god bilo, riješi to s njom, reci joj što ti je zasmetalo i ostavi tu situaciju iza sebe. U ovu godinu uđi bez tereta zamjerki . Clean start za 2023. godinu!


10. Dobro je činiti dobro

Svaki dan ćemo nekome udijeliti kompliment. Iskreni. Budi ljubazna prema drugima, razveselit ćeš ga i osjećat će se sjajno. Činit ćemo nasumično ljubazna djela – ponijeti nekome vrećicu iz trgovine, pustite ga prije sebe u redu za blagajnu... Možda se nekome žuri, a ti imaš vremena. Ili čovjek ima svega
dvije stvari, a ti puna kolica. Pusti ga ispred sebe u redu za blagajnu. Možda poželiš i volontirati. Osim što je dobro za mentalno i fizičko zdravlje, volontiranjem činiš nešto nesebično i dobro za druge.


11. Slavimo svoje godine

U 20-tima, 30-tima, 40-tima, 50-ima, 60-tima... Slavimo svoje godine. Mnoge žene s vremenom prestaju slaviti rođendane (pa čak i priznavati svoje godine). Ako si jedna od njih, počni ove godine ponovno slaviti svoj rođendan. Isplaniraj zabavu koja odgovara tvom stilu i budžetu, velika ili mala, obilježit će tvoje rođenje i tu, još jednu godinu, u kojoj imaš svo to vrijeme i sve te prilike.


12. Nećemo ići ljute u krevet

Možda zvuči kao klišej, ali odlučile smo ne ići ljute na počinak. Svaki dan završit ćemo sretne i zahvalne, bez ljutnje na sebe, druge ili situacije u kojima smo se našle.

Kad položiš glavu na jastuk, sjeti se bar jedne stvari iz proteklog dana na kojoj si zahvalna. Vidjet ćeš kako je lijepo ići mirna i zadovoljna na počinak.


13. Zapisale smo svoje novogodišnje odluke i ciljeve

Što god želiš u 2023. godini, prenesi na papir. Mi smo odluke zapisale u svoje Ženske rokovnike. Lijepo ih je imati na jednom mjestu i lijepo je moći pratiti kroz godinu u kojim odlukama uživamo i koje ostaju, a koje će eventualno "otpasti" s vremenom.

Osim toga, kažu kako oni koji zapišu svoje ciljeve imaju 42% veću šansu ostvariti ih, a mi želimo biti dio tog postotka.

 

Na kraju, prihvati svoju svakodnevicu, voli sebe i uživaj u svim prilikama koje ti se pružaju u životu. Budi prisutna u svakom trenutku, ispuni svoju godinu radošću, imaj povjerenja u sebe i svoje postupke i odluke, a fokus stavi na jednostavnost, zadovoljstvo i sve one vrijednosti koje su tebi važne.