4 razloga zašto je važno planirati

 

Nakon izazovne 2020. godine u kojoj smo naučili puno toga o sebi, ljudskoj izdržljivosti i potrebi za ujedinjenjem i slogom u teškim vremenima te spoznali da smo dotad olako shvaćali svoju slobodu, vrijeme je za novi početak. 

Ako je vjerovati zvijezdama, smiješe nam se nove prilike te bolja i sretnija godina. Bit će to i dalje po svemu drugačija godina, no neka životna pravila trebala bi vrijediti i dalje. Tu mislimo na planiranje godišnjih ciljeva unaprijed, a ako misliš da je to gubitak vremena, u nekoliko ćemo te točaka uvjeriti u suprotno. Tvoj sljedeći korak nakon toga bit će kupnja Ženskog rokovnika te zapisivanje svega što želiš ostvariti u novoj godini koju smo svi jedva dočekali.

PLANIRANJE POMAŽE U PRAVILNOM ODREĐIVANJU PRIORITETA

Nije važno koji je tvoj konačni cilj, jer ga bez planiranja nećeš ostvariti. Planiranje te usmjerava cilju te drži u smjeru kojim moraš ići. Kad planiraš, slažeš zadatke po važnosti i u skladu s tim ih rješavaš. Bez planiranja ne bi prepoznala što je najvažnije. Tvoji će ciljevi biti jasniji, kao i način na koji ćeš ih postići. Planiranjem razbijaš veliki cilj na nekoliko manjih te će on tako izgledati realniji za ostvarivanje, čime će i tvoja motiviranost biti veća. Također, planiranje te uči kako da na svom putu kažeš „ne“, što te ne čini lošom osobom. S čvrstim planom znat ćeš što je važno, a što ne i sukladno s time ćeš znati kojim manje važnim stvarima jasno reći tu čarobnu riječ „ne“.

PLANIRANJE TE ČINI UČINKOVITIJOM I PRODUKTIVNIJOM

Kako je jednom prilikom rekao američki autor Paul J. Meyer: „Produktivnost ne leži u tome da stalno radimo, već u planiranju, određivanju prioriteta i žestokom štićenju vremena za sebe“. Paul se smatra pionirom industrije samopoboljšanja, a ne bi bilo loše zapisati ove riječi na nekoliko prigodnih mjesta kako bi se stalno podsjećala na njih. Učinkoviti i uspješni ljudi su oni koji odvajaju vremena za planiranje svojih koraka. Oni ne vole gubiti svoje dragocjeno vrijeme i vraćati se unatrag. Planiranjem povećavaš svoju učinkovitost, a samim time i produktivnost. Tako ćeš brže rješavati zadatke i imat više vremena za druge stvari – sebe, ljude koje voliš ili neki novi projekt. Poslušaj srce… Gdje ono želi biti u slobodno vrijeme?

 

PLANIRANJE TI DAJE ALTERNATIVE 

Život je pun raskrižja na kojima ćeš se zasigurno naći u određenim situacijama, neki više, neki manje. Koliko si puta dosad stajala na njemu i razmišljala kojim putem krenuti? Znamo, i mi smo! Kad planiraš, pomažeš samoj sebi u rješavanju takvih nedoumica, jer stvaraš alternativne planove koji ti pomažu da se brže i lakše vratiš na pravi put kad se izgubiš. Tvoj plan je tvoj kompas uz koji si sigurna kad se izgubiš u životnoj šumi u kojoj vrebaju razne zvijeri spremne u svakom trenutku napasti tvoju motivaciju i strast da postigneš velike stvari. 

PLANIRANJE TI PRUŽA ZADOVOLJSTVO

Kad znaš kojim putem trebaš krenuti i kako stići do cilja, postat ćeš strastvenija prema stvarima koje radiš. Planiranje drži tvoje oči na nagradi i ne skreće tvoj pogled, a strast i motivacija snažne su sile koje pokreću stvari u životu. Ostvaruju ciljeve. Pretvaraju ljude iz prosječnih u uspješne. Planiranje ti pomaže da ostaneš motivirana i u teškim vremenima. Pametno uloži u svoje vrijeme i resurse kojima raspolažeš, jer osjećaj zadovoljstva raste sa svakim izvršenim zadatkom, čak i onim najmanjim.

I zapamti: u svima nama postoji želja za uspjehom i izvrsnošću, no bez odgovarajućeg plana to nije moguće postići.

Do sljedećeg puta, uživaj i planiraj!