Zašto FOKUS planer?

 

Imaš želje za koje bi voljela da postanu stvarnost? Želiš naučiti kako se ciljevi zapravo postavljaju i raditi na njihovom ostvarivanju? Misliš da nemaš dovoljno vremena? Pitaš se kako organizirati svoje vrijeme i (p)ostati motivirana?

Ovaj planer, nastao kao suradnja Ženskog rokovnika i PsihoFesta, pokušat će ti dati odgovore na ova i slična pitanja.

Već to što želiš ovaj planer govori nam da si motivirana, odvažna i spremna pokušati. Prvi korak često je najteži, a ti si ga već poduzela – i zato ti predviđamo sjajan put!

Prije nego nastavimo, neke od vas ćemo razočarati: u ovom planeru nema nikakvih trikova koji bi donijeli velike promjene „od danas do sutra“. Do promjena se dolazi postepeno, uz puno truda, pokušaja, pogrešaka, učenja, popravaka…

Sada kada smo odgovorili na pitanje što ovaj planer nije, reći ćemo ti što od njega možeš očekivati.

Planer će se, kao što već znaš, baviti pitanjima vezanima uz postavljanje i ostvarivanje ciljeva. Sastoji se od tri dijela: plan - djelovanje - refleksija.

U prvom dijelu naučit ćeš postavljati ciljeve i izraditi plan akcije. Drugi i treći dio međusobno su isprepleteni. Oni zapravo podsjećaju na standardni planer. Razlikuju se od njega po tome što ti nude da nadogradiš svoje znanje i služe ti kao podsjetnik da pratiš svoj napredak u ostvarivanju ciljeva.

Ovaj planer nudi ti različite teme i savjete, a zamišljen je tako da kroz njih napreduješ svojom brzinom. Planer je tu da ti bude prijatelj i podrška, koristan alat u ostvarivanju ciljeva, a ne strogi nadzornik. U skladu s tim, u planeru nema zapovijedi ni strogih uputa. Cilj je upoznati te sa spoznajama iz svijeta psihologije i pretočiti znanje u formu praktičnih savjeta i ideja. Ti si ta koja će izabrati koje ćeš od tih savjeta koristiti, a koje nećeš. Jedino što mi želimo je da ti znanja i vještine koje ti nudi ovaj planer pomognu u osobnom rastu i razvoju i da povećaju kvalitetu tvojeg života.

Autor teksta: Francesca Dumančić, Aleksandra Huić, Martina Pocrnić i Vanja Putarek (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu)