Super ideje kako početi štedjeti koje nećeš niti „osjetiti“

Štednja za početnike.

Postoje dvije vrste ljudi kada su u pitanju financije: oni koji znaju kako štedjeti i više onih koji mjesečno vole potrošiti (puno) više nego što su to u mogućnosti.

Uz sve što se danas nudi, nije teško upasti u novčanu zamku zvanu krediti i dugovi. No život je sve nepredvidljiv i nitko od nas ne zna kada će se naći u ne tako zavidnoj financijskoj situaciji. Tada će mu biti itekako žao što o nekim stvarima nije razmišljao ranije, odnosno što nije naučio štedjeti na vrijeme.

Odmah da istaknemo – neće biti lako, no svaki početak je težak. Mi smo ti odlučili olakšati taj proces s nekoliko jednostavnih početničkih koraka, dok ne postaneš prava profesionalka u štednji. Radi se o malim koracima za tebe, ali velikim uštedama za tvoj novčanik, a obećavamo kako ih nećeš niti osjetiti. Ne znaš na što mislimo?  
Ugodno se smjesti, jer zajedno krećemo u oporavak tvog novčanika, a kasnije naučeno možeš podijeliti i s ostalim bliskim osobama koje imaju jednaki problem.

4 koraka:

Ne kupuj impulzivno

Znamo da ti je poznat onaj osjećaj kada odeš „samo malo pogledati što ima u trgovinama“ pa na kraju izađeš s jednom ili češće više stvari koje ti zapravo niti ne trebaju, ali „morala si nešto kupiti“. Ako se nikako ne možeš kontrolirati, nemoj ulaziti u trgovine iz dosade, odnosno onda kad nisi u potrazi za nečim specifičnim. I ne, definitivno ti ne treba još jedna crna haljina, jer ih u ormaru već imaš nekoliko!

Pažljivo s kreditnim karticama 

Svi znamo koliko je lako izvaditi tu malu plastičnu stvarčicu bez koje danas ne možemo zamisliti život i provući ju na onom „strašnom“ uređaju. Iako ti se često čini kako je ta kupnja „povoljnija“, to baš i nije tako, ali je svakako puno lakša nego kad osjetiš da ti opipljiv novac klizi iz ruke i to je ta zamka u koju u 2020. godini više ne bi trebala upadati. Kako si brzinski pomoći? Ostavi ju kod kuće u većini slučajeva, barem dok se ne naučiš kontrolirati. 

U šoping namirnica idi s popisom 

Mislila si kako se novac može potrošiti samo u trgovinama s odjećom? Gadno se varaš! Zamke su postavljene i u dućanima s prehrambenim proizvodima. Zato prije nego kreneš u nabavku, sastavi listu namirnica koje su ti potrebne. Još prije toga isplaniraj obroke za nekoliko dana unaprijed ili barem otprilike razmisli o tome što ti se jede taj tjedan, čime ćeš si uvelike olakšati sastavljanje popisa, ali i uštedu. Također, prati popuste i kupuj na nekoliko različitih mjesta kako bi što bolje prošla, ne samo po pitanju budžeta, već i kvalitete. Tako ćeš izbjeći i lošu naviku bacanja viška hrane, što je svakako pozitivna stvar.

Počni štedjeti na malim stvarima 

Kavu popij doma umjesto u kafiću ili u uredu na automatu, film pogledaj kod kuće umjesto da ideš u kino, kuhaj obroke umjesto da jedeš vani, prošeći kad god možeš umjesto da daješ za tramvajsku kartu (ako nemaš pokaz) ili trošiš benzin, vježbaj doma, na obližnjem školskom igralištu ili u parku umjesto plaćanja teretane, pozovi prijatelje na kućno druženje umjesto izlaska i slično. Znamo, sve su to one male stvari zbog kojih se osjećamo živima, no ako si se našla u novčanom škripcu, negdje treba stisnuti kako bi se iz njega izvukla. Dok se situacija ne popravi, stisni zube i odrekni se nekih malih zadovoljstva, barem privremeno.

Do sljedećeg blog posta, nadamo se kako ćeš imati više vremena za sebe uz sve naše dosadašnje savjete o organizaciji vremena, ali i više novaca u novčaniku, jer si usvojila i ove male trikove koji će ti s vremenom biti sve lakši. To ti obećajemo!

Planiraj&uživaj!

MOŽDA TE ZANIMA:

KAKO IZBJEĆI NEDJELJNI BLUES

Vjerujemo kako si dosad puno puta čula za nedjeljni blues te ga osjetila na vlastitoj koži, koji nas obično lovi u popodnevnim satima omiljenog dana kada počinjemo razmišljati o još jednom radnom tjednu prepunom obaveza ispred nas... VIŠE