Kako izbjeći nedjeljni blues

3 velike i 4 male stvari koje obavezno moraš napraviti u nedjelju za super produktivan tjedan

Nedjelja – dan koji većina nas nestrpljivo iščekuje još od ponedjeljka, a kad napokon dođe, posebno u popodnevnim satima, ostavlja gorak okus u ustima.

Vjerujemo kako si dosad puno puta čula za nedjeljni blues te ga osjetila na vlastitoj koži, koji nas obično lovi u popodnevnim satima omiljenog dana kada počinjemo razmišljati o još jednom radnom tjednu prepunom obaveza ispred nas. Iako nije utjeha, nedjeljama mnogi vode unutarnje borbe između toga da žele još malo lijenčariti i ne misliti, ali i isplanirati produktivni tjedan, kao što to rade uspješni ljudi.

No, imamo jednu savršenu vijest za tebe, a to je da više ne trebaš birati, jer ti danas otkrivamo rutinu za produktivnu nedjelju kojom ćeš isplanirati sljedeći tjedan, a istovremeno imati i vremena za opuštanje.

Ona se sastoji od 3 velika cilja koja si moraš postaviti taj dan te nekoliko manjih kojima ćeš lakše postići glavne, a radi se o sljedećim stvarima:

1. Zapiši sve!

Vjerujemo kako svaki tvoj tjedan izgleda drugačije. Iskoristi nedjelju kako bi zapisala sve obaveze koje imaš u tjednu koji te čeka – od fakultetskih i/ili poslovnih do privatnih: kave s prijateljicama, spoja, večere s dečkom, spremanja, pregleda, šopinga itd. Sada pred tobom stoji bolji uvid u ono što te sve čeka, pa je i glava bistrija i mudrija.

2. Odredi prioritete

Na tvojoj „to-do“ listi sigurno se nalaze važni i manje važni zadaci, a oni od kojih bi svakako trebala početi su oni veći. Za njih će ti trebati više truda i vremena pa je svakako bolje početi ih rješavati čim prije, jer nikad ne znaš kakve ti sve prepreke mogu stati na put. Također, rješavanje važnijih ciljeva bit će vrlo poticajno za daljnji rad, jer ćeš se osjećati moćnije, a taj osjećaj baš nikada ne treba podcjenjivati.

3. Pripremi stvari za ujutro i otiđi u krevet na vrijeme

Posebno ako nisi jutarnji tip, pripremi večer prije što ćeš odjenuti, ubaci sve potrebne stvari u torbu, priremi si što zdravije obroke ako ti je to praksa i/ili složi stvari za trening, ako imaš naviku vježbati ujutro. Tako ćeš na počinak otići mirnije glave, a ujutro ćeš odspavati koju minutu dulje, jer znaš da je sve već spremno za novi dan. Drugim riječima, zaboravi na stresna jutra u kojima jurcaš po stanu, ne znajući gdje su ti glava i potrebne stvari da preživiš dugi dan.

Također, pobrini se da u krevet otiđeš na vrijeme, bez obzira što je tehnički još uvijek vikend. Sutra te ipak budi omražena budilica!

Kako smo već naveli, osim velikih ciljeva, postoji i nekoliko manjih za još produktivniju nedjelju i bolji početak tjedna, a s njima počni već s prvim zrakama nedjeljnog sunca.

  • Započni dan u pozitivnom duhu – šalicom omiljenog napitka, knjigom koju nikako da dovršiš, epizodama najdraže serije, tjelovježbom, maženjem s voljenom osobom/kućnim ljubimcem ili samo dužim ostajanjem u krevetu.
  • Odradi kućanske poslove koje odgađaš – Neuredan stan/ormar te piramida neopranog/neispeglanog rublja mogu uzrokovati osjećaj ozbiljne anksioznosti, pa je vrijeme da tvoj dom napokon zablista punim sjajem. I onaj tvoj najdraži kutak koji ti donosi mir i sreću ili radni stol trebaju dobru organizaciju i pokoji novi detalj poput cvijeća ili inspirativnog citata kako bi tvoj um bio što smireniji. Baci se na posao uz omiljenu glazbu i čitav tjedan uživaj u plodovima nedjeljnog rada.
  • Organiziraj obiteljsko druženje – Ima li išta ljepše od okupljanja dragih ti ljudi za nedjeljnim stolom uz priču i smijeh? Mnogima od nas upravo je to najljepši dio nedjelje kojim najbrže punimo baterije za novi radni tjedan, jer ipak je ljubav ono što nas pokreće iz dana u dan.
  • Provedi vrijeme na svježem zraku – Možda misliš da je ostajanje kod kuće onda kada to možeš dobra ideja, no svježi zrak dodatno će razbistriti tvoje misli, a sunce momentalno djelovati poput „pilule za sreću“. Lagana šetnja neće te umoriti, a bit će učinkovita poput tople večernje kupke, samo još zdravija. Uz dobru organizaciju, stigneš si priuštiti i jedno i drugo te se maksimalno opustiti, jer to i zaslužuješ!

Planiraj&uživaj!

 

POVEZANI POSTOVI:

5 NAVIKA KOJE TI CRPE ENERGIJU

Ako se prepoznaš u samo jednoj od sljedećih 5 točaka, vrijeme je da nešto promijeniš i to pod hitno!

ISPLANIRAJ TJEDAN U 4 KORAKA

Otkrivamo ti nekoliko načina za planiranje produktivnog tjedna koji su se pokazali vrlo uspješnima.