Kako do ostvarenja cilja?

Dugo sam razmišljala o ovom tekstu. Kako da mu pristupim, kako da ga napišem, a da pritom ne budem pregruba, da se možda malo i ne naljutite ili jednostavno kliknete na X i ugasite ovaj članak.

Svi koji me dobro poznaju reći će vam da sam prilično izravna i da ću bez uvijanja reći svoje mišljenje. I savjet ako me pitaju za savjet.

Možda ćete reći da me niste pitali za mišljenje ili savjet, ali čim ste došli na stranicu koja se bavi osmišljavanjem „alata“ za uspješno planiranje i bolju organizaciju vremena, a Planner Boutique upravo to radi, pitate me za savjet.

Na kraju sam odlučila da ga napišem upravo onako kako bih odgovorila prijateljici da me pitala za savjet. Napisat ću ga kao Dunja prijateljica, a ne Dunja koja prodaje rokovnike i planere.

Prijateljici želim da uspije, želim joj da ostvari svoje „snove“ (da, navodnici nisu slučajno tu), a to isto želim i vama koji sad ovo čitate. I ovo je sada trenutak da kliknete na X jer ovo vam se možda neće svidjeti. Lijep pozdrav i do sljedećeg viđenja svima koji odlazite, a vama koji ostajete... pa možda si skuhajte šalicu kave.

Imaš tisuću i jedno opravdanje za to što nisi ostvarila svoj „san“?

Prijateljice moja, došla si da mi kažeš da imaš snove. Da sanjaš da ih ostvariš i sanjaš da si uspješna, sanjaš ostvarenje svoje ideje o kojoj pričaš godinama. Pa samo si meni o svojim snovima pričala bar deset puta. Neumorno mi pričaš da najviše od svega želiš da tvoj san postane stvarnost.

Bojim se da ti se ovo neće dopasti (well, don’t kill a messenger), ali moram ti reći: loša je vijest da snovi ne postaju stvarnost.

Ali kako me poznaješ, znaš da ja uvijek imam i dobru vijest.

Snovi ne postaju stvarnost, ali zato planovi postaju.

Planovi Postaju Stvarnost.

Kako? Nije lako. (Vidi, loša vijest, ali se rimuje.)

Bit će i dobra vijest, ali pričekaj. Nekad dobre stvari treba malo i pričekati, al' onda kažeš 'vrijedilo je svake minute'. Ovo je ta minuta. #izdrži

OK, planovi postaju stvarnost, to smo utvrdili, kako – nije lako jer da je lako, uspješan bi bio svatko.

Zašto nije lako? (I kad pričam, jako volim koristiti ovo pod jedan, pod dva… A i loše je vijesti lakše samo preletjeti pogledom pa, molim te, preleti samo.)

  • To je proces. Ne ide preko noći.
  • Moraš prestati samo „sanjati“ i moraš krenuti u akciju.
  • San moraš pretvoriti u plan (wow! Opet rima, što u kontekst štima. OK, prestajem!)
  • Da bi san postao plan, između imaš određene radnje i korake koje moraš napraviti.
  • Jedan od tih koraka, najvažniji korak – postavi i definiraj cilj.
  • Sljedeći, jednako važan korak – PRAVILNO postavi cilj.

Ima i 7) i 8) i 9)... Ali si me prekinula. Ne znaš pravilno postaviti cilj.

Probala si i prije, googlala si, čitala, slušala webinare i išla na radionice. Ali i dalje ne znaš pravilno i PAMETNO postaviti cilj.

I dosadno ti je to. I pokušala si, ali ne ide. Počneš, pa zaboraviš što trebaš raditi…

Imaš tisuću i jedno opravdanje za to što nisi ostvarila svoj „san“, a ja ti sad kažem da smo došli na DOBRU VIJEST.

Ti imaš opravdanje, ja imam rješenje. Što bi rekli Englezi „been there done that“.

O važnosti (pravilnog) postavljanja ciljeva slušala sam godinama.

Tri godine samo klimala glavom, aha mhm aha, da, jako važni ti ciljevi (rolling eyes emoticon) pa nakon tri godine shvatila da sve tri osobe koje su mi pričale o važnosti ciljeva i da redovito rade na svojim ciljevima (pa bilo to i pet minuta dnevno), da prate napredak i zapisuju što rade – te tri osobe su USPJEŠNE.

Te osobe ispričale su mi svoj san na jednoj kavi, na sljedećoj su imale cilj, a treću kavu su odgodile jer im se nije uklapala u PLAN koji su napravile za postizanje tog cilja.

Sve tri su mi na nekim sljedećim kavama pričale o postignutim ciljevima. A ja prestala prevrtati očima i počela slušati.

Iduće dvije godine klikala sam po netu i išla na skupe radionice o tome kako se pravilno postavljaju ciljevi. Pa mi je jedan dan bilo jasno, pa mi tri dana ništa nije bilo jasno, sedmi dan bih zaboravila što je moj cilj, pa onda osmi dan sve ispočetka.

Dok mi se nije dogodio klik s ciljevima.

Dogodio mi se AHA moment. Nakon toga i meni se događa da poneku kavu moram odgoditi jer mi se taj dan ne uklapa u PLAN u koji sam si zacrtala da bih ostvarila cilj. I hvala ti, prijateljice moja, za sve razumijevanje koje si uvijek imala i rekla ako je u pitanju viši CILJ, razumijem. Važno je imati takve prijatelje.

Ja ću ti kao tvoja prijateljica zahvaliti tako što ću ti uštedjeti pet godina kolutanja očima i klikanja po netu.

Skratit ću ti vrijeme koje ti treba da postigneš svoj san s početka ovog teksta. Želim ti od srca da uspiješ, želim da mi na nekoj od naših sljedećih kava kažeš da si uspjela i da sanjaš novi san koji pretvaraš u plan. Jer sad znaš da planovi postaju stvarnost.

Fokus planer smo napravili zbog tebe i svih naših drugih prijateljica da im uštedimo vrijeme i pokažemo im da se planovi ostvaruju.

Fokus planer neka bude na tvom radnom stolu, pokraj tvog kreveta. Ovo nije samo još jedan planer koji ćeš nositi u torbici.

Ovo je planer uz koji se budiš, radiš uz njega i spavaš s njim sljedećih godinu dana. Vodi te korak po korak u ostvarenje tvog sna koji si pretvorila u plan.

Planer koji te drži fokusiranom, podsjeća te da ostaneš fokusirana na ono što najviše želiš – na cilj koji će te, kad ga ispuniš, dovesti bliže životu kakav želiš živjeti.

Naučit će te i kako i zašto, podsjećat će te i motivirati svaki dan. Imat ćeš plan i OSTVARIT ćeš san.

 

P.S. Ako si #izdržala do kraja, u sljedećem postu malo više o mom AHA momentu i kako sam shvatila da (pravilno) postavljanje ciljeva funkcionira.

P.S.S. Baci pogled i na naš Instagram profil. Jedan od mojih ciljeva bio je novi brand i promjena imena. Upravo na Instagramu gledam ostvarenje još jednog cilja. I baš sam sretna.

XOXO,

Dunja