Na početku svake godine ista priča - nove odluke, novi počeci. Najavljujemo odlaske u teretanu, zdraviju prehranu, češće pisanje blogova, štednju, više pročitanih knjiga ili neko drugo važno novogodišnje obećanje.

Uglavnom, novogodišnja obećanja i odluke postale su predmet šale i viceva. Obećanja koja nikad ne ispunimo. Čast izuzecima!

No, ove godine nadam se da ću biti taj izuzetak. Odlučila sam probati Kaizen metodu.

Što je Kaizen?


Kaizen je japanska riječ a u doslovnom prijevodu znači “poboljšanje” ali ako čujete da je netko spominje, vjerojatno je riječ o stvaranju malih promjena u svrhu postizanja većeg cilja.

A sama ideja je vrlo jednostavna: ako želiš napraviti veliku promjenu u životu, najbolje je ne raditi sve odjednom. Umjesto toga, trebala bi se obavezati da ćeš redovito raditi male stvari i sitnije promjene, tako da one u konačnici daju veliki rezultat.

Razmišljala sam kako bih to mogla primijeniti i odlučila koji su to aspekti života gdje bi mi ovaj princip bio primjenljiv.

Za primjer ću uzeti odlaske na vježbanje, odnosno poboljšanje fizičke kondicije, i obećala sa si više štedjeti.

Do sada bih upisivala teretanu, odmah planirala i uplaćivala 3-4 treninga tjedno. Optimizam me držao dok ne bih shvatila da nemam vremena za ovako česte posjete teretani, a uostalom to nije samo sat vremena koje provedem vježbajući.

Vrijeme odlazi na odlazak i povratak iz teretane, spremanje, tuširanje… Kad bih sve zbrojila, da bih redovito vježbala to je značilo skoro 8 sati tjedno vremena kojeg ionako nemam. Naravno da nisam uspijevala.

Ono što sam ove godine prvo napravila, imajući Kaizen tehniku na umu – realno sam sagledala svoj dnevni raspored, obaveze, rutine i vrijeme koje imam na raspolaganju.

Prolazila sam kroz svoj planer i razmišljala gdje imam prostora za male promjene i prilagodbe načina života kako bi bila produktivnija i učinkovitija, i nekako oslobodila više vremena za vježbanje i druge stvari kojima se želim posvetiti.

Drugim riječima, prije nego sam odlučila dodati u svoj dnevni raspored još nekih 8 sati koje realno nemam, pokušala sam nekako dobiti tih 8 sati iz postojeće rutine. A Kaizen metoda kaže da je to moguće tako što ću napraviti minimalne promjene na više stvari.

Cijeli tjedan sam pratila i bilježila sve “kradljivce vremena”. Nepotrebno je naglašavati tko su mi najveći “kradljivci vremena”.

Aplikacija za praćenje vremena provedenog na telefonu i na društvenim mrežama pokazala mi je da u prosjeku 3 sata i 6 minuta dnevno provedem s mobitelom u rukama. Od toga, nešto više od sat vremena su telefonski razgovori. Ostalo su mreže i poruke.

Tu sam dobila već nešto slobodnih sati koje mogu koristiti drugačije. Sljedeći tjedan smanjila sam vrijeme provedeno na tuđim profilima, uvela još neke sitne promjene ali i dalje mi je bilo jasno da nemam prostora za posjet teretani više od dva puta tjedno.

Dva puta zvuči dosta realnije ali svejedno ne vjerujem sebi toliko da si mogu obećati i istrajati cijelu godinu taj ritam.

Ponovo sam se vratila Kaizenu – male promjene za veći rezultati i našla 10-minutne vježbe koje mogu raditi bilo kada i bilo gdje. Ali svaki dan. To je realno i to mogu, ne postoji osoba koja nema ovih deset minuta.

Tjedan dana - 70 minuta, dalje matematiku možeš napraviti i sama ali po mojoj računici u jednoj godini, vježbajući minimalno 10 minuta svaki dan, provest ću više od 40 sati vježbajući. Ne čini se puno ali to je kao 40 odlazaka u teretanu koje još nikad u godini dana nisam napravila.

Isto je i sa štednjom. 5 kuna dnevno u kasici je 1825 kn na kraju godine. Opet matematiku napravi sama. Ali cifra na kraju godine izgleda fenomenalno! A nećeš ni osjetiti.

Ili, pročitati svaki dan 5 stranica knjige koja ti stoji mjesecima na polici. 10 minuta dnevno raditi na nečemu što je tvoj cilj je na kraju mjeseca ili godine jako puno sati i mora dati rezultat.

Lijepo je shvatiti da imaš moć unošenja malih promjena u svoj život. Mogućnost unošenja bezbroj sitnih promjena koje će te učiniti boljom, produktivnijom, samouvjerenijom, sposobnijom itd.

Evo još nekoliko primjera vrlo malih promjena koje trenutno možeš napraviti, a koje će ti pomoći da postaneš bolja od one jučer. To su male stvari, ali tijekom vremena se zbroje.

- napravi krevet čim ustaneš
- svaki dan zapiši tri stvari na kojima si zahvalna
- smanji grijanje za jedan stupanj
- smanji korištenje plastičnih vrećica
- smij se
- ispravi leđa dok sjediš i hodaš

Pravilo jedne minute

Jedan sličan koncept povezan s Kaizenom zove se “pravilo jedne minute”. Govori nam da ako nešto traje samo jednu minutu trebamo odmah napraviti.

Na primjer, ako ti je potrebna jedna minuta da odgovoriš na e-poruku koju odlažeš, to bi trebala odmah učiniti.

Ako ti treba samo jedna minuta da završiš neki izvještaj – učini to odmah.

Jedna minuta da obaviš telefonski poziv o kojem razmišljaš od jutra – učini to odmah.

Čini se kao sitnica ali je zapravo vrlo učinkovito i može donijet veliko poboljšanje. Vrlo često odbijamo da uradimo ovako male stvari a one nam na kraju donose najviše stresa i problema.

Uzmi, na primjer, odgovaranje na mail na koji moraš odgovoriti a zaista će uzeti samo minutu tvog vremena. To svi često odlažemo, pravimo se čak da nismo pročitaj mail a samo si stvaramo izvor stresa koji može biti spriječen kratkim i brzim odgovorom.

Ovo i sama često radim. Po dva dana ne odgovorim na poruku na koju u konačnici odgovorim za minutu a razmišljala sam o njoj bar 20 minuta – moram odgovoriti, moram odgovoriti…

Isto je i s pozivnicama za neki događaj za koji u startu znam da ne mogu otići. Danima odlažem odgovor i samo si nepotrebno stvaram stres. A vjerojatno i nekome tko čeka odgovor.

Tako da, just do it!

Još jedno brzinsko poboljšanje koje možeš napraviti je samo “baciti pogled” ili provjeriti projekte koje odlažeš već duže vrijeme.

Možda planiraš napraviti web stranicu, promijeniti posao ili naučiti novi strani jezik.

Zadatak je veliki, plaši te i nemaš volje da počneš. To može potrajati danima, mjesecima. Samo odgađaš.

Što možeš napraviti?

Opet, vodeći se pristupom “malih stvari” i malih koraka, možeš jednostavno “provjeriti” o čemu se tu radi i kako to sve izgleda. Recimo da želiš napraviti web stranicu, jednostavno se prijavi u alat za izradu stranica, možda je to WordPress, i pogledaj što bi trebala učiniti da bi započela s izradom. Ako ima neki “how to” video ili trening, pogledaj ga. Samo testiraj prvih par koraka, čisto da se malo upoznaš s okruženjem i vidiš što te očekuje.

Da, ovo je mali korak ali je presudan. Ne samo da ćeš prestati razmišljati kad i kako ćeš početi nego ćeš napraviti taj prvi korak.

A i to je Kaizen.

Kako kažu, i najduže putovanje započinje jednim korakom.

Kreni!

Planiraj&uživaj,

Dunja