Fitness u doba karantene

Loše vijesti koje su zadesile svijet posljednjih tjedana, ljudima su ograničile slobodu djelovanja i kretanja.

Dobar dio nas svakako će razmisliti, ili već jest, o tome kako život doista čine male stvari. Sad kada postoje ograničenja i drugačiji način života, zahvalni smo na onome kako je bilo prije. Bili smo zdravi, pokretni, mogli smo izaći iz kuće te se družiti s drugim ljudima kad god smo htjeli… Iz ove perspektive čekanje u redu za blagajnu u dućanu ne čini se tako loše, dok sada čekamo u redovima ispred istih tih dućana kako bismo kupili neophodne namirnice kojih često niti nema.

Rezultati ili izgovori, ti biraš! 

Za mnoge posljednjih tjedana problem predstavlja i tjelovježba. Teretane su zatvorene, a odlazak u prirodu na popularna mjesta znači kršenje socijalne izolacije, što je apsolutno nepreporučljivo. Također, vježbanje kod kuće za mnoge je težak zadatak zbog nedostatka volje. No kada je to jedina opcija, onda u pomoć kao uvijek uskačemo mi s nekoliko savjeta kako to započeti bez previše muke.

Uz dobar plan zapisan u tvoj novi Ženski rokovnik 2020 za koji sada možeš naručiti i prigodne naljepnice, sve će biti lakše, a na tebi je samo da skupiš malo volje i počneš. Za koji dan ćeš se naviknuti na ovakav režim te početi osjećati bolje, što će ti pomoći da ga se držiš! Pa kako početi?

Sigurno si dosad čula onu da se „trbušnjaci stvaraju u kuhinji“ i to je točno. Bez pravilne i zdrave prehrane, vježbanje neće imati željene učinke, a sada je pravo vrijeme da stvoriš dobre navike i u kuhinji. 

1. Odredi kad ćeš vježbati

Jesi li više jutarnji ili večernji tip? Ono što savjetujemo jest da „kućnim“ uvjetima pokušaš promijeniti svoju rutinu. Vrlo je vjerojatno kako si prije vježbala nakon posla, fakulteta i ostalih obaveza, jer ujutro nisi imala volje niti vremena. Vježbanje rano ujutro zahtjeva veliku disciplinu, a prije svega odlazak na vrijeme u krevet kako bi trening bio učinkovit. Obzirom da sad sve radimo od doma, možemo i duže spavati te ujutro ne gubimo vrijeme na spremanje i odlazak iz kuće. Upravo zato, sada je idealno vrijeme da pokušaš vježbati prije svih obaveza u danu, kada si odmorna! No tu su još neke prednosti: dok svi spavaju, ti ćeš obaviti trening, pa ćeš navečer imati više vremena za druženje s ukućanima ili samo za sebe. Tvoj dan će početi na pravoj nozi, jer ćeš se osjećati bolje od samog jutra i bit ćeš razbuđenija te spremnija za sve izazove koji su pred tobom. Također, ranije ujutro neće biti toliko tvojih sugrađana vani, pa možeš izabrati bilo koje mjesto za cardio trening, ako ga nemaš mogućnost raditi kod kuće, u vrtu i slično.

2. Isplaniraj trening unaprijed

Instagram, Pinterest, YouTube i slični kanali prepuni su ideja i savjeta kako vježbati kod kuće. Također, na ovim platformama postoje fotografije i videi koji ti pokazuju kako pravilno izvoditi vježbe te već postoje gotovi treninzi s točnim brojem ponavljanja. Tako možeš unaprijed isplanirati treninge po danima ili večer prije kako bi ujutro nakon buđenja i zagrijavanja odmah krenula na trening te ne gubila na vrijeme tražeći onaj idealan za taj dan.

3. Rekviziti su svuda oko tebe

    Potpuno nam je jasno da ljudi plaćaju članarine u teretani zbog njihove opremljenosti raznim rekvizitima i spravama. No kad ne postoji izbor, onda se moraš snalaziti s onim što imaš. Iskoristi krpe za trbušnjake iz pozicije planka, jedne od najpopularnijih vježbi za cijelo tijelo. Napuni dvije velike boce vodom, kamenjem, ukrasnim pijeskom i slično te ih iskoristi kao utege. U svemu ti može pomoći i kućni ljubimac, ako ga imaš. Primi ga u ruke i odradi set čučnjeva, a zatim ga nagradi maženjem i poslasticama. Na krevetu i kauču možeš također odraditi razne vježbe, kao npr. iskorake s jednom podignutom nogom kako bi bili teži. Neka ti jastuk posluži kao lopta za odraditi varijaciju trbušnjaka koja se popularno naziva sklopke. Također, po tvojoj kući sigurno postoje još neki predmeti koji su teži i koje možeš iskoristiti da si otežaš trening, samo malo bolje pogledaj. Ako baš ne nađeš ništa, trening odradi bez rekvizita, ali s većim brojem ponavljanja. Sve je bolje od samo sjedenja i ležanja!

    4. Postani majstorica za zdrave obroke 

    Sigurno si dosad čula onu da se „trbušnjaci stvaraju u kuhinji“ i to je točno. Bez pravilne i zdrave prehrane, vježbanje neće imati željene učinke, a sada je pravo vrijeme da stvoriš dobre navike i u kuhinji. Internet vrvi zanimljivim receptima, a još jedno fitness pravilo kaže: 80% vremena jedi zdravo, a u onih 20% si ipak dopusti pokoji slatki grijeh. Ovih 20% dobro je za ostati na pravom putu, kako režim ne bi bio prestrog, pa da na kraju potpuno odustaneš od njega. Kuhanjem kontroliraš što i koliko jedeš, pa jedne palačinke, krumpirići ili čokolada neće biti toliki grijeh. Nije niti dobro biti prestrog prema sebi, jer zdrav način života je nešto što želiš na duge staze, a ne samo kao kratkoročni cilj!

    5. Nemoj očajavati

    Rezultati ne dolaze preko noći. Kaže se kako su potrebna 2 tjedna da počneš osjećati rezultate, 4 da ih vidiš, a 8 da ih vide drugi. Drugim riječima, ustrajnost znači uspjeh. Bit će dana kada ćeš se osjećati moćno, no bit će i onih kada ćeš misliti da se trud ne isplati. Ako pratiš najpoznatije fitness guruice na društvenim mrežama, onda znaš da i one imaju takve dane te kako najbolje i najzategnutije izgledaju ujutro, dok je pred kraj dana nešto drugačija situacija. I to je potpuno normalno. Također, moraš znati i kako vježbanje kod kuće neće dati rezultate tako brzo kao ono u teretani pod vodstvom profesionalnog trenera ili uz odgovarajuće rekvizite, jer je i intenzitet manji. No cilj je da ostaneš u formi, a ne da gadno požališ sve loše obroke i lijenost jednom kad se svijet ponovno vrati u normalno stanje. Možeš ti to!  

    Pogledaj rokovnik: