10 stvari koje uspješne žene čine svaki dan (da, uključuje i pisanje u dnevnik!)

Posao, obitelj, djeca, prijatelji, vrijeme samo za sebe… ponekad se čini kao da je obaveza previše, a vremena jednostavno premalo. A znate onu prijateljicu koja nekako uspijeva sve, sve joj ide od ruke, u svemu je sjajna? Možda nije vanzemaljac, kakvim vam se povremeno čini, nego jednostavno koristi neki od ovih trikova.

1.   Počnite dan pozitivno.

Kada uspješne žene govore o svojem danu, obično govore da je početak rezerviran za pozitivan pristup – i samo za njih. Nije ovdje riječ o satima provedenim u meditaciji, yogi ili opuštajućoj masaži, već o onih važnih pet minuta koje posvećuju same sebi. Jedan zgodan trik je pisati dnevnik pet minuta nakon buđenja – napisati svoje planove, prioritete i važne stvari za dan koji je pred vama. Meditacija je također dobar način: nekoliko minuta nakon buđenja posvetiti sebi i svojim potrebama učinit će čuda! 

2.   Upoznajte kolege.

Upoznajte bolje kolege s kojima ste okruženi. Podijelite s njima svoja razmišljanja, poslušajte njihove probleme – generalno je dobar savjet upoznati ljude s kojima provodite najmanje osam sati dnevno, a opet taj jednostavan trik često zaboravljamo. Istraživanja kažu da je za dugovječnost važno njegovati međuljudske odnose – zašto ne biste počeli na poslu? 

3.   Učinite prvi korak.

Zvuči jednostavno, ali ponekad je to taaaaaaaaako teško. Ne mislimo samo da pozovete na kavu onu višemjesečnu simpatiju ili da strancu ostavite svoj broj mobitela: važno je jasno izreći svoje želje i potrebe, i onim bližnjima i onim manje bliskima. 

4.   Radite popise.

Popis zadataka, popis obaveza, popis rokova… sve je te popise važno zapisati, imati na umu, raditi prema njima. Ta jednostavna navika pomoći će vam da se bolje organizirate i da imate bolji pregled nad svojim vremenom. Srećom, Ženski rokovnik je savršen upravo u tu svrhu!

5.   Zadržite fleksibilnost.

I to doslovno! Protegnite se, prošetajte, pazite na svoje fizičko tijelo. Odaberite sport koji vam najviše odgovara, bila to yoga, trčanje ili teretana. I posvetite nekoliko sati tjedno brizi za svoje tijelo – i duh će vam biti zahvalan!

6.   Vizualizirajte uspjeh.

Znamo, zvuči kao da smo upali u kotao knjiga samopomoći, ali pozitivno razmišljanje dovest će vas korak bliže cilju. Vizualizirajte uspjeh, zamislite što želite ostvariti i krenite prema cilju. 

7.   Planirajte i za najgore.

Da, dobro je zamišljati najbolje, ali moramo biti spremni i na najgore ishode. Čuvajte i punite fond za crne dane, pripremite se na mogućnost da vam se planirano neće ostvariti baš kao što ste zamišljali. Vjerovali ili ne, kada prihvatite najcrnji scenarij, sve je lakše. 

8.   Ostanite povezani s prijateljima.

A pod time ne mislimo na Facebook prijatelje. Odvojite jedno poslijepodne ili večer u tjednu i podružite se s dragim ljudima. Ključ dugovječnosti je osobna sreća, a osobnu sreću pokreću kvalitetni i ispunjavajući međuljudski odnosi. 

9.   Nemojte pokušavati žonglirati baš sa svime.

Većina žena danas ima desetak loptica u zraku – svaki dan. Budite nježni prema sebi, nemojte pokušavati svakodnevno žongliranje s ama baš svima. Pustite nekad neku da padne – i vidjet ćete da se ništa strašno neće dogoditi. 

10.   Zapisujte.

Zapisujte što vam se događa svaki dan, ali važnije od toga – zapišite onu jednu dobru stvar koju ste tog dana doživjeli. Samo jednu (ili najmanje jednu!). Iznenadit ćete se kada pogledate unatrag i shvatite koliko ste lijepih, dobrih i sjajnih stvari napravili za sebe.

 Voli vas,
vaš Ženski rokovnik