Evo jedan post vezan za povećanje produktivnosti. U anketi koju smo radili početkom mjeseca pisale ste da vas te teme zanimaju pa ćemo se sada malo više fokusirati na teme vezane za produktivnost i organizaciju.

Jedna od poznatijih tehnika za produktivnost je tehnika zvana POMODORO. Možda vam je i poznata ili je već primjenjujete tako da ću samo kratko objasniti o čemu se radi i gdje i kako se nama pokazala najboljom.

Ne odgovara svaka tehnika svima, idealno je da testirate i kombinirate tehnike dok ne nađete ono što vam najviše odgovara i ono što vam stvarno povećava učinkovitost.

Ana i ja smo vjerojatno isprobale bezbroj metoda i dizajnirale bezbroj „to do“ lista i stranica planera, i nakon svih ovih godina još istražujemo. Ove godine tiskale smo deset (da, 10!) planera samo za nas, odnosno za testiranje i cijelu godinu koristimo samo njih skupa s još par prijateljica koje su nam „fokus“ grupa za povratne informacije. Živjele prijateljice!

POMODORO je vrlo jednostavan. Postoji naravno puno više stvari i objašnjenja vezanih za ovu tehniku ali najvažniji su sljedeći koraci:

  •  Napravite „to do“ listu i odredite prioritete (tip za prioritete: ja ih odredim tako što se zapitam što bih s ove liste morala obaviti da mi sada netko kaže večeras letimo na Ibizu :D Pogledam listu i pomislim - WOW Dunja, ideš večeras na Ibizu što jednostavno moraš napraviti s ove liste da možeš otići? Izdvojim 3-4 najvažnije stvari i prvo počnem to rješavati. Nakon toga si kažem OK, ništa od Ibize, napravi si kavu pa nastavi raditi)
  •  Kada ste napravili listu počinjete raditi na prvom zadatku no prije početka namjestite alarm na 25 minuta i radite neprekidno 25 minuta bez ikakvih distrakcija. Isključite mobitel, maknite se s mreža itd. Tehnika je izmislio gospodin koji se zvao Francesco Cirillo i to u vrijeme dok je studirao. Priča se da je kao timer koristio kuhinjski timer za kuhanje u obliku rajčice te odatle i naziv tehnike.
  •  Radite sve dok timer ne zazvoni a onda napravite pauzu od 3-5 minuta. U toj pauzi možete raditi bilo što, super je ako je nešto što vas veseli.
  •  Nakon pauze nastavljate rad na zadatku/zadacima ponovo 25 min (uključujete timer… pravite pauzu 3-5 minuta) Preporučuje se da nakon  četiri bloka ili pomodora napravite nešto duže pauze, 15-30 minuta.

Francesco je bio poduzetnik pa je pretpostavljam mogao svakih sat vremena, odnosno nakon svaka četiri pomodora uzimati pauze.

Ne znam kako ovo funkcionira ako radite posao gdje si ovo ne možete priuštiti ali evo imamo par ideja.

Osobno, POMODORO tehniku koristim samo ako radim nešto što mi je nezanimljivo (račune, administraciju, neku prezentaciju i slično) Tako mi je lakše da se fokusiram i zaista mi pomaže da budem produktivnija.

Znam da ću raditi 25 minuta pa uzeti pauzu pa opet raditi 25 minuta… Brže  prođe, lakše se koncentriram i učinkovitija sam.

Ako radite negdje gdje uzimanje pauze nakon četiri pomodora nije moguće možda možete u POMODORO staviti one poslove koji vam nisu zanimljivi i koji su zahtjevni a onda u pauzama raditi nešto u čemu uživate i što ne zahtijeva fokus i koncentraciju.

Sve što vas zanima o ovoj tehnici možete naći na netu, ako vam se čini zanimljivom možemo vam napraviti jednu pomodoro "to do" listu u sljedećem newsletteru, čisto da testirate odgovara li vam ovaj način organizacije a sljedeći put pišemo o „time blocking“ tehnici ili blokiranju vremena.

Do sljedećeg puta – planirajte i uživajte :) 

 

Dunja