Super ideje kako početi štedjeti koje nećeš niti „osjetiti“

Štednja za početnike.

Postoje dvije vrste ljudi kada su u pitanju financije: oni koji znaju kako štedjeti i više onih koji mjesečno vole potrošiti (puno) više nego što su to u mogućnosti.

Uz sve što se danas nudi, nije teško upasti u novčanu zamku zvanu krediti i dugovi. No život je sve nepredvidljiv i nitko od nas ne zna kada će se naći u ne tako zavidnoj financijskoj situaciji. Tada će mu biti itekako žao što o nekim stvarima nije razmišljao ranije, odnosno što nije naučio štedjeti na vrijeme.

Odmah da istaknemo – neće biti lako, no svaki početak je težak. Mi smo ti odlučili olakšati taj proces s nekoliko jednostavnih početničkih koraka, dok ne postaneš prava profesionalka u štednji. Radi se o malim koracima za tebe, ali velikim uštedama za tvoj novčanik, a obećavamo kako ih nećeš niti osjetiti. Ne znaš na što mislimo?  
Ugodno se smjesti, jer zajedno krećemo u oporavak tvog novčanika, a kasnije naučeno možeš podijeliti i s ostalim bliskim osobama koje imaju jednaki problem.

4 koraka:

Ne kupuj impulzivno

Znamo da ti je poznat onaj osjećaj kada odeš „samo malo pogledati što ima u trgovinama“ pa na kraju izađeš s jednom ili češće više stvari koje ti zapravo niti ne trebaju, ali „morala si nešto kupiti“. Ako se nikako ne možeš kontrolirati, nemoj ulaziti u trgovine iz dosade, odnosno onda kad nisi u potrazi za nečim specifičnim. I ne, definitivno ti ne treba još jedna crna haljina, jer ih u ormaru već imaš nekoliko!

Pažljivo s kreditnim karticama 

Svi znamo koliko je lako izvaditi tu malu plastičnu stvarčicu bez koje danas ne možemo zamisliti život i provući ju na onom „strašnom“ uređaju. Iako ti se često čini kako je ta kupnja „povoljnija“, to baš i nije tako, ali je svakako puno lakša nego kad osjetiš da ti opipljiv novac klizi iz ruke i to je ta zamka u koju u 2020. godini više ne bi trebala upadati. Kako si brzinski pomoći? Ostavi ju kod kuće u većini slučajeva, barem dok se ne naučiš kontrolirati. 

U šoping namirnica idi s popisom 

Mislila si kako se novac može potrošiti samo u trgovinama s odjećom? Gadno se varaš! Zamke su postavljene i u dućanima s prehrambenim proizvodima. Zato prije nego kreneš u nabavku, sastavi listu namirnica koje su ti potrebne. Još prije toga isplaniraj obroke za nekoliko dana unaprijed ili barem otprilike razmisli o tome što ti se jede taj tjedan, čime ćeš si uvelike olakšati sastavljanje popisa, ali i uštedu. Također, prati popuste i kupuj na nekoliko različitih mjesta kako bi što bolje prošla, ne samo po pitanju budžeta, već i kvalitete. Tako ćeš izbjeći i lošu naviku bacanja viška hrane, što je svakako pozitivna stvar.

Počni štedjeti na malim stvarima 

Kavu popij doma umjesto u kafiću ili u uredu na automatu, film pogledaj kod kuće umjesto da ideš u kino, kuhaj obroke umjesto da jedeš vani, prošeći kad god možeš umjesto da daješ za tramvajsku kartu (ako nemaš pokaz) ili trošiš benzin, vježbaj doma, na obližnjem školskom igralištu ili u parku umjesto plaćanja teretane, pozovi prijatelje na kućno druženje umjesto izlaska i slično. Znamo, sve su to one male stvari zbog kojih se osjećamo živima, no ako si se našla u novčanom škripcu, negdje treba stisnuti kako bi se iz njega izvukla. Dok se situacija ne popravi, stisni zube i odrekni se nekih malih zadovoljstva, barem privremeno.

Do sljedećeg blog posta, nadamo se kako ćeš imati više vremena za sebe uz sve naše dosadašnje savjete o organizaciji vremena, ali i više novaca u novčaniku, jer si usvojila i ove male trikove koji će ti s vremenom biti sve lakši. To ti obećajemo!

Planiraj&uživaj!

MOŽDA TE ZANIMA:

KAKO IZBJEĆI NEDJELJNI BLUES

Vjerujemo kako si dosad puno puta čula za nedjeljni blues te ga osjetila na vlastitoj koži, koji nas obično lovi u popodnevnim satima omiljenog dana kada počinjemo razmišljati o još jednom radnom tjednu prepunom obaveza ispred nas... VIŠE

Stariji postovi
Noviji postovi
Zatvori (esc)

101 savjet za bolju organizaciju

Prijavi se na naš newsletter i poklanjamo ti 101 savjet za bolju organizaciju!

PRIJAVI SE

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Traži

Košarica

Tvoja košarica je prazna.
Kupi