Ako ti je teško upravljati vremenom i izvršavati sve zadatke tijekom dana koje si postavila možda možeš probati tehniku upravljanja vremenom koja se zove time boxing ili vremenski blokovi.

 

Ona podrazumijeva da svakom zadatku dodijeliš određeni “komad” vremena. Ove blokove planiraš unaprijed i preporuka je da maximalno traju 45 minuta. Nakon što to vrijeme istekne prelaziš na sljedeći zadatak.

 

Glavna ideja iza "time boxing-a" je da imaš potpunu kontrolu nad svojim vremenom i rasporedom. Unaprijed razmišljaš i znaš na što i koliko svog vremena ćeš potrošiti na određene zadatke. 

Jednostavni primjer sa odgovaranjem na e-poruke:

Ako si rezerviraš 30 minuta na početku dana za odgovaranje na poruke sigurno ćeš prvo odgovoriti na one najvažnije jer znaš da imaš samo 30 minuta. Bit ćeš puno brža i fokusiranija, svjesno ćeš smanjiti sve distrakcije i nećeš odlutati na stranice Zare (npr.) samo da vidiš što je novo. Ako je potrebno rezerviraj još jedan blok za odgovaranje na poštu ali u prvih 30 minuta ćeš sigurno odgovoriti na one najvažnije i hitne.

 

Evo nekih prednosti ove tehnike:

 

Možeš učinkovitije odrediti prioritete zadataka

 

Ako imaš problem s određivanjem prioriteta možeš se koristiti ovom tehnikom. Ona te prisiljava da odlučiš na što ćeš iskoristiti vrijeme, skoncentrirana si na samo jedan zadatak u određenom “komadiću” vremena i ne možeš raditi više zadataka istovremeno. Moraš odabrati zadatke koje ćeš završiti danas, sutra ili sljedeći tjedan.

 

Bolji ti je fokus

 

Fokus doprinosi produktivnosti općenito. Ovo je odlična tehnika da povećaš fokus. Kada si usredotočena na jedan zadatak i radiš ga bez prekida možeš obaviti više nego što možeš da zamisliš.

Blokiranje vremena te fokusira, tjera te da koncentrirano pristupaš zadatku, usavršavaš vještine, vježbaš kreativno razmišljanje i završavaš zadatke.

Odlično mi je vidjeti koliko više i brže mogu obaviti kada imam zadan vremenski rok i kada radim na samo jednom zadatku.

 

Točno ćeš znati koliko vremena trošiš na što

 

Jesi li se ikad zapitala koliko ti je vremena trebalo da odgovoriš na e-poruke, napišeš blog ili napišeš neki izvještaj?

Kada koristiš metodu blokiranja vremena grupiraš zadatke koje trebaš izvršiti u određenom roku a u isto vrijeme stvaraš zapis o tome kako si provela svoje vrijeme, na što i koliko točno si ga potrošila.

Ovo je sigurno dosta vrijedna informacija bilo da ti trebaju detaljni podaci o tvojoj satnici koju ćeš naplatiti ili ako jednostavno želiš bolje upravljati svojim vremenom.

 

Postajat ćeš sve bolja u postavljanju rokova

 

Kako kroz ovu tehniku koristiš određeno vrijeme i poštuješ satnicu koju si odredila za izvršavanje određenog zadatka vremenom ćeš biti sve bolja u određivanju rokova i znat ćeš točno koliko vremena trošiš na izvršavanje određenih zadataka.

Ovu tehniku možeš početi prakticirati na manjim dnevnim zadacima dok ne shvatiš i ne prilagodiš je zadacima koje imaš a na koje možeš primjenjivati vremenske blokove.

 

Nisu sve tehnike za sve, možda će ti više odgovarati pomodoro ili neka druga metoda.

Osobno, ova metoda mi je dobra kada imamo sastanke na kojima znam da bismo jednu temu mogli razvlačiti u nedogled. U tom slučaju unaprijed odredim da ćemo o tome razgovarati 30 ili 45 minuta i nakon toga idemo dalje bez obzira jesmo li temu završili.

 

Ako te metoda dodatno zanima jako puno materijala ima online, a možeš pročitati ove knjige:

 

Do sljedećeg puta - planiraj i uživaj,

 

Dunja